mitr_neofit Всемирното Православие - Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

      МИР И БЛАГА ВОЛЯ

Благовестя ви голяма радост, която е за всички човеци (Лука 2:10).

Радва се вселената, защото се обновяват тварите, защото идва Победителят на греха и смъртта, защото светлината побеждава мрака и сочи истинския път на спасението.

Многоочакваното събитие в Израил – идването на Месия – станало факт през дивната рождественска нощ във Витлеем, когато се откри “великата тайна на благочестието” (1Тим. 3:16) - явяването в плът на Божия Син заради нас и нашето спасение. Пред ходещите в тъмнината се разкрила светлината на разума и богопознанието, за да възприемем истинския Бог и пратения от Него Иисус Христос – Изкупител.

 

Светът приема своя Спасител. Той стана начало на нова ера, в която изгради царството на мира, любовта и истината, а поданиците на това небесно царство, макар и земни люде, устремени в подвиг към Христа, придобиваха живот вечен (Иоан. 3:16).

Затова апостолът възкликва: Как ще “занемарим такова велико спасение?” (Евр. 2:3). Пред нас е Родилият се Богочовек, Който ни призовава да живеем в мир и добра воля помежду си, да потушаваме военните огнища, всеки гняв и раздори, да страним от греха, който лесно ни обладава, да живеем с обич и грижа за нуждаещите се, да обичаме и врага си, за да го спечелим за покаянието и добродетелния живот.

С вдъхновението на празничните дни всесърдечно честитим на обичните ни духовни чеда от богохранимата Русенска епархия дивното Рождество Христово и новата 2010 година!

На многая лета!

† Русенски митрополит НЕОФИТ