ruse_sveshten Всемирното Православие - Отличени свещенослужители в Русенска епархияНа 7 февруари, Месопустна неделя, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Богородица”, гр. Русе. Поводът беше въдворяването на иконом Кънчо Кънев и на свещеник Николай Николов в храм „Св. Богородица”. По решение на Русенския епархийски съвет свещеноиконом Кънчо е новият председател на църковното настоятелство на храма.

В края на св. Литургия иконом Кънчо Кънев беше отличен с офикията „ставрофорен иконом”, а свещеник Николай Николов с офикията „протойерей”.

Отличените свещенослужители благодариха на Негово Високопреосвещенство за удостояването им с църковните награди. Протойерей Николай каза: „Това отличие колкото ме радва, още повече ме задължава. Радва ме като една оценка за моето свещеническо служение през изминалите четири години в храм „Света Троица”, но същевременно не мога да не бъда безкритичен към себе си по отношение на допуснатите немощи, слабости и грешки, които съпътстваха моята работа. Затова приемам даденото ми отличие не толкова като оценка, а като едно поощрение, като един стимул за по-добро бъдещо служение на Божията нива. Осъзнавам високото достойнство и изключителната отговорност на свещеническото служение”. Най-голямата опасност пред духовниците и всеки един християнин, каза протойереят, е да не изгубим духовната си сила, да не се увлечем от духа на времето и от светските съблазни и да останем духовници и християни само по име.

 

Накрая ставрофорен иконом Марин Стоянов изрази благодарност към енориашите, които вече 18 години ръководи като председател на храма. Той много се радваше, защото има „истински събратя с горящ дух и с много силна вяра”.

Митрополит Неофит напомни на вярващите, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим е постъпил за първи път като богослов на работа тук, като деловодител на храм „Св. Богородица” (1936-1938 г.) и „с голяма обич се отнася към нашия храм и към неговите свещенослужители и ви изпраща на всички своя патриаршески благослов и пожелания за лек и спасителен Велик пост”.

Представяме накратко отличените духовници.

Ставрофорен иконом Кънчо Тодоров Кънев е роден на 24 февруари 1947 г. в с. Костанденец. През 1965 г. завършва Математическата гимназия „Христо Ботев” в Русе. По-късно, през 1970 г. завършва факултета по математика към Софийския университет. В периода 1972-1980 г. е преподавател в катедрата по висша математика във Висшето техническо училище „Ангел Кънчев” (днес Русенски университет), гр. Русе. След едногодишно изучаване на френски език в София е изпратен в Мароко, където през 1983-1985 г. преподава математика в гимназията в гр. Инезган до гр. Агадир, на брега на Атлантическия океан. Изявеният математик се завръща в родината, където под благотворното влияние на брата на жена си, йером. Павел Стефанов (днес архим. доц. д-р в катедра “Теология” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”), той силно се привързва към Църквата и изявява желание да се посвети в служба на Божията нива. Следва богослужебен стаж в русенския храм „Св. Георги” под ръководството на свещеник Борис Бянов. Ръкоположен е за свещеник на 6 май 1985 г. от Доростолския и Червенски митрополит Софроний. От 1985 до 2010 г. е енорийски свещеник в с. Николово, с. Абланово и с. Просена.

Протойерей Николай Николов е роден на 18 юли 1963 г. в гр. Бяла. През 1981 г. завършва средното си образование в гимназията „Христо Ботев” в Русе. Военната си служба отбива през периода 1981-1983 г. През 1989 г. завършва Висше техническо училище „Ангел Кънчев”, специалност машинен инженер. В периода 2000-2005 г. завършва задочно Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Ръкоположен е в дяконски чин на 31 юли 2005 г., а в свещенически чин - на 12 февруари 2006 г. от Русенския митрополит Неофит. От ръкоположението си до днес е енорийски свещеник в катедралния храм „Света Троица” в Русе. Завършва магистратура по богословие в БФ на СУ през 2006-2007 година.

Да са ни честити новите ставрофорен иконом и протойерей на Българската православна църква! И както протойерей Николай обърна вниманието ни, с Божия помощ да се постараем да не бъдем християни само по име.

 

Текст, снимки и видео: дякон Кирил Синев

Източник: http://bg-patriarshia.bg