812377_375_282_4x3 Всемирното Православие - РУСЕ ОТБЕЛЯЗВА 135 Г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ

Русе отбелязва 135 години от освобождението на града с тържествена церемония в Пантеона на Възраждането, съобщи БТА.

"На този ден преди 135 години русенци възвръщат самочувствието си и отново стават господари на своето бъдеще. Днес повече от всякога осъзнаваме, че трябва да посрещнем изпитанията на живота отговорно, единни и сплотени. Длъжни сме да продължим делото на нашите предци и да работим за възраждането на Русе. В името на това нашият град трябва да отстоява своето достойно място - не само на картата на България, а и на тази на Обединена Европа", каза кметът Пламен Стоилов.

В церемонията взеха участие Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и актьори от Русенския театър. Пред Общинския детски център за култура и изкуство деца изпълниха патриотични песни.

В памет на загиналите за свободата беше отслужена заупокойна молитва от Месемврийския епископ Яков - Викарий на Русенския митрополит Неофит, а пред Вечния огън в Пантеона бяха положени венци и цветя.

През деня бе отслужен и празничен молебен за извоюваната свобода в храма "Света Троица".

Тържествата ще продължат през вечерта, когато ще бъде представена новата книга на Веселина Антонова - "Баба Тонка Обретенова. Портрет в сепия". Изданието е подготвено по повод 200-годишнина от рождението на българката.

За финал се предвижда концерт на Общинския детски център за култура и изкуство.