DSC_1164 Всемирното Православие - † РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ Н А У М - СЛОВО ПРИ ПОСРЕЩАНЕТО НА ГРАНИЦАТА НА РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ, ГР. БЯЛА

Уважаеми г-н кмет на гр. Бяла,

Ваши Високопреподобия,

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Радостно вълнение и съзнание за високата отговорност пред Бога за всички вас изпълват сърцето ми в деня, в който за първи път прекрачвам прага на богохранимата Русенска епархия като неин каноничен архиерей, избран от благочестивото паство и от Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия!

 

Смирено и добросъвестно се подчинявам на волята Божия – да поема грижата за възрастването в Господа на този богоспасаем виноград.

На Русенската архиерейска катедра наследявам високоуважавани и именити йерарси, които десетилетия наред са полагали здрави основи на духовността и църковната просвета в тази епархия. От техния пример неизменно ще се ръководя и аз във всяко свое решение и действие за доброто на поверения ми клир и Божи народ, за нашето общо – по думите на св. апостол Павел – усъвършенстване, „докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий… до пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:13).

DSC_1156 Всемирното Православие - † РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ Н А У М - СЛОВО ПРИ ПОСРЕЩАНЕТО НА ГРАНИЦАТА НА РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ, ГР. БЯЛАСв. Православна църква винаги е учила, че за Божия народ епископът е образ на Христос. В него – избрания от народа и определен от Бога легитимен извършител на евхаристийната жертва – се заключава и единство на Църквата на всяко място, както ни е завещал още през второто столетие богоносният наш отец св. Игнатий Антиохийски: „Всички следвайте епископа така, както Иисус Христос – Отца! … Нека ви води онази… Евхаристия, която се отслужва от епископа или от онзи, на когото той я е поверил…” (Послание до смирненци, 8: 1-2).

Такава е, възлюбени, волята Божия, такова е и спасителното учение на Църквата – да бъдат всички в единство: епископът, всечестният клир и Божият народ, та заедно да прославят Господа и Бога нашего и заедно да съграждат „Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Нека и ние неизменно пазим това единство, та да можем някога да кажем – заедно с апостола – „с добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих”. Божият мир да бъде с всички нас!

Приемайки историческия жезъл на маститите свои предшественици, оставам с упование в Бога, Господнята милост и благословение да ме подкрепят през дните на служението ми като митрополит на древлепросиялата Русенска епархия. Амин!

Сн. Милен Бакалов


 

Слово на протосингела архим. Д-р Виктор Мутафов при посрещането на

новоизбрания Русенски митрополит Наум


IMG_8482 Всемирното Православие - † РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ Н А У М - СЛОВО ПРИ ПОСРЕЩАНЕТО НА ГРАНИЦАТА НА РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ, ГР. БЯЛАВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

От името на Епархийския съвет, клира и християните Ви приветствам с „Добре дошли” в престолния град Русе.

Вашият роден град Варна е наричан морската столица на България, а град Русе можем без преувеличение да наречем дунавската столица на Родината ни.

Приемете искрените ни синовни благопожелания, Вашата архипастирска дейност в богодаруваната Ви Русенска епархия да бъде многолетна, мирна, плодотворна и боговдъхновена.

Владико свети, като новоизбран правоправещ епархийски архиерей този ден е тържествен за Вас, но той е много значителен и за нас – Вашите епархиоти. Тежък е кръстът, който Господ възлага на плещите Ви днес. Неспокойно и кризисно е времето, в което живеем, а светата Църква и нейните служители често биват нападани от злонамерени люде, целящи да смутят душите на православното ни изпълнение.

По думите на някои църковници, архиерейското служение може да се сравни с тесен, стръмен и каменист път. Но дерзайте, Владико! Не сте сам! Предстоящите радости и трудности ще посрещаме заедно с Вас, всички ние – Вашите съработници на Божия виноград - свещениците и християните от епархията. Непрестанно ще Ви напътства и закриля и Този, Който измина най-трудния и трънлив път, понасяйки тежкия кръст на изкуплението – Спасителят Христос, принесъл Себе Си като върховна жертва за човешкия род и обещал ни да пребъде до конца мира с всяка вярваща в Него душа.

Всемогъща е Божията десница, неизмерима е и Божията благодат, която немощите лекува и оскъдното възпълва. Тази сугуба благодат, Владико свети, и Вас, и нас ще подкрепя за ползотворна дейност Церкви и отечество на пользу, затова, с поглед устремен напред, смело сложете ръка върху ралото Господне и започнете да браздите угарите на народната душа, оросявайте я с живителните струи на евангелската жива вода и пръскайте щедро с шепите си семената на Божието слово. Бъдете уверен, че Господ Бог ще подкрепи Вашите усилия и усърдие по молитвите на всички нас – Вашите духовни чеда. Посейте семената на славата Божия, и те ще покълнат и пораснат, давайки обилен плод на вяра, надежда и любов, единствената, най-сигурна и твърда гаранция за братство между хората и мир на земята. Тук, не на последно място, трябва да отбележим и обстоятелството, че благодарение усилията на двамата единствени експерти по религия в Русе и Разград, Русенска епархия е на първо място в България с 1132-ма ученици, изучаващи предмета „Религия”.

Ваше Високопреосвещенство,

През изминалите години в нашата епархия е била утвърдена една много добра традиция, а именно – на всеки нов Русенски митрополит да се предават архиерейските инсигнии на старославната архиерейска катедра, за да се получи своеобразна приемственост между йерарсите.

На Вашия канонически избор в София, състоял се на 23 март т.г., Вие получихте от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит архиерейския посох, който самият той е получил преди двадесет години при въдворяването му като Русенски митрополит.

Днес в град Бяла от името на Русенския епархийски съвет аз Ви поднесох историческия архипастирски жезъл от 1872 г., който са държали в ръцете си Вашите мастити предшественици, многозаслужилите за народ, държава и Църква митрополити на Доростолската и Червенска епархия - Григорий, Василий, Михаил и Софроний, както и бившият Русенски митрополит и нинездравстващ патриарх Неофит.

Светото Евангелие, на което се поклонихте пред катедралния храм, е било напечатано през 1875 г. и с него са отслужвали св. Литургия споменатите вече приснопаметни митрополити.

Както ни съветва апостолът, нека да помним своите отминали от този свят наставници, да почитаме делата им и да се поучаваме от живота им, нека и всички ние днес си спомним за Вашите предшественици, които с любов се потрудиха на Божия виноград и изпълниха с достойнство своя свещен дълг към Църква, Род и Родина.

Ваше Високопреосвещенство,

Приемете сега и историческите панагия и кръст от 1872 г., предавани от архиерей на архиерей през десетилетията, и като добър пастир на поверения Ви Христов виноград, подкрепян от духовната сила на архиерейския жезъл, ни водете към тучните и злачни пасбища на Господнята нива.

Добре дошли в престолния си град, високопреосвещени Владико! На добър час в предстоящия Ви архипастирски подвиг!

На многая и благая лета! Амин!

Словото е произнесено от протосингела архим. Д-р Виктор Мутафов при посрещането на новоизбрания Русенски митрополит Наум, 05.04.2014 г., катедрален храм „Света Троица”, гр. Русе.