Както съобщава Официалният сайт на Българската Православна Църква Средноевропейския митрополит Симеон е отправил молба поради здравословното му състояние, на основание Устава на БПЦ, чл. 82, ал. 4, да бъде утвърден управляващ Западно- и Средноевропейската епархия. В тази връзка на заседание на Светият Синод от 29. 07. 2009 г. на основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ е определил за управляващ Западно- и Средноевропейска епархия Тивериополския епископ Тихон, досегашен викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

       b_tihon2 Всемирното Православие - Светият Синод утвърди за управляващ Западно- и Средноевропейска епархия Тивериополския епископ Тихон, досегашен викарий на Западно- и Средноевропейския

         Тивериополският епископ Тихон (Христо Георгиев Иванов) е роден на 26 май 1945 г. в Щутгарт, Германия.

Основно образование завършва в 7-о училище в София. През Постъпва 1959 г. Софийската духовна семинария, където получава за класен наставник и възпитател митрополитът на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. През 1967 г. постъпва като студент в Духовната академия, която завършва през 1971 г. с дипломна работа „Единството на Църквата”. Той е един от основателите на хор „Йоан Кукузел”. От 1967 до 1975 г. е иподякон в ПКСХП „Св. Александър Невски”. От 1971г. до 1973 г. е технически редактор и коректор на „Църковен вестник” и сп. „Духовна култура”. През 1973 г. до 1975 г. е библиотекар на Св. Синод. 

 

От 1980 г. е секретар на тогавашния Главиницки епископ, сега Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Монашество приема на 11 ноември 2000 г. Ръкоположен е за дякон от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Ръкоположен е за йеромонах от Негово  високопреосвещенство архиепископ Теофан от Руската православна църква в град Берлин. Възведен е в архимандритско достойнство през 2001 г. На 6 юли 2003 г. е ръкоположен за Тивериополски епископ.