Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

     Последните седмици на българския църковен живот бяха белязани от трусове в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Заговори се за катастрофални последици като разкол и търсене на права по съдебен път. В противовес на проблемите и несигурността, „с невиждан младежки плам и с много надежда и любов” на 12 декември под напътствието на Тивериополския епископ Тихон се роди църковна община "Св. Петка Търновска" със седалище в Манхайм, Германия. В нейните предели са включени и градовете Карлсруе, Лудвигсхафен, Кайзерслаутен, Дармщат, Хайделберг.

Домакин на учредяването бе гръцката православна енория „Въздвижение на Светия Кръст“ в Манхайм, която и в бъдеще ще осигурява подкрепа и подслон за събирания и богослужения.

 

В следващите седмици и месеци предстоят административни и организационни стъпки и усилия за установяване на нормален богослужебен живот. На път е и създаването на уеб-страница и библиотека.

Сред целите на общината са и сплотяването и обединяването на българската диаспора в региона на Югозападна Германия, населяван от хиляди, ако не и десетки хиляди наши сънародници.

Общината има група във facebook наhttp://www.facebook.com/pages/Mannheim-Germany/Bulgarische-Orthodoxe-Kirchengemeinde-in-Mannheim/167190954394, а в скоро време и на www.bok-ma.de