dscn3690 Всемирното Православие - Тържествено честване на Националният празник на Р.България в българският храм „Св. Йоан Рилски” Атина, Гърция във Втората неделя на Великият постОтново ведра зимна утрин в Атина. Отново някак си празнична е атмосферата около нас. Камбанен звън се чува отвсякъде, а храмовете са празнично украсени. Във времето на Великия пост сме, а днес е Втората му неделя- на св.  Григорий Палама.

 Отново празнична е и обстановката в предоставеният на българската общност тук храм „Св. Йоан Рилски”. Богослужението, отслужвано от архимандрит Атанасий (Султанов), тече благочинно, огласявано от ангелските гласове на сформираният квартет от български студенти по богословие в Атинския богословски факултет, който умело е ръководен от псалт Милетий Велчев.

 Днес са дошли доста българи и по една друга причина - да отдадат почит на геройски загиналите в национално - освободителното дело на милото ни Отечество България. Поради заетостта на всички на работните места на 3 март, бе решено отбелязването на този празник да стане на 28.02.

 След св. Литургия и последвалият я водосвет всички излязоха с литийно  шествие на площадът пред храма където първо се отслужи  заупокойна молитва за загиналите за вярата и освобождението на Родината ни, а после и благодарствен молебен към Бога за Неговите велики благодеяния. В речта си отец Атанасий припомни на всички ,че и дата 28.02 е също важна в новата история на България, защото на нея ,преди 140 години, е обявено основаването на Българската екзархия довело до духовна свобода на българският народ.dscn3725 Всемирното Православие - Тържествено честване на Националният празник на Р.България в българският храм „Св. Йоан Рилски” Атина, Гърция във Втората неделя на Великият пост

”На българският народ  бе нужна духовна свобода първом, за да може след това да въстане всецяло срещу поробителя. И ето само шест години след това дойде и Априлското въстание довело до това светът да разбере за тегобите на българите и само осем години след това бе обявена и свободата” каза той и благодари на всички почели събитието.

 На честванията присъстваха български общественици и културни дейци, представители на различни български организации в Атина. За съжаление, въпреки поканата, не присъстваха представители на българската дипломатична мисия тук, но да се надяваме, че са имали уважителна причина.

 

dscn3750 Всемирното Православие - Тържествено честване на Националният празник на Р.България в българският храм „Св. Йоан Рилски” Атина, Гърция във Втората неделя на Великият постСлед молебена последва кратка програма от възрожденски песни, изпълнена от фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов, а заедно с тях припяваха и всички присъстващи. Накрая архимандрит Атанасий призова всички да не забравят своите корени и винаги да обичат своето Отечество. Всички присъстващи българи единогласно изпяха националният ни химн и си тръгнаха с изпълнени с национална гордост сърца.