Foto-1 Всемирното Православие - В БЕРЛИН СЕ ПРОВЕДЕ СВЕЩЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ЕПАРХИЯНа 17.01.2014 г., Антоновден - именния и същевременно рождения ден на Западно- и Средноевропейския митрополит - след Божествената света Литургия в катедралния храм “Св. цар Борис Покръстител” се проведе първата свещеническа конференция след избора на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

На срещата присъстваха почти всички свещенослужители на епархията, пристигнали от множество европейски държави. За пръв път на конвента присъства и о. Милчо Маринов от БПЦО “Св. цар Борис Покръстител” във Франкфурт, който отскоро пое обгрижването на сънародниците ни в Манхайм.

 

Митрополит Антоний раздаде на всички духовници свои антиминси с мощи, любезно предоставени от епархийския манастир “Св. Троица” в Буххаген. Епархийският архиерей връчи на свещениците и представителни грамоти, съставени съобразно 10-то правило на светия Седми вселенски събор, за да може духовниците на епархията да се легитимират като канонични свещеници пред клира на останалите Поместни сестри православни църкви в различните държави на континента, както и „Църковен вестник” и портрети.

Разгледани бяха няколко кръга от въпроси, особено важни за бъдещето на епархията. Беше представен проект за нова интернет-страница, по-добра възможност за намиране на българските православни църковни общини и по-добра комуникация между общини и митрополия. Разгледани бяха практически изисквания за учредяване на нови църковни общини и др.

Поздравления по случай именния ден на митрополит Антоний бяха изпратени от много архиереи на сестрите Поместни православни църкви.