IMG_7794 Всемирното Православие - ОБНОВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ „СВ. ЦАР БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛ” В БЕРЛИН И ПЪРВА ГОДИШНИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙОбновлението на катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” и една година от интронизацията на Западно- и Средноеропейски митрополит Антоний събра в престолния град на епархията – Берлин -  духовенство на БПЦ, хора от църковните, бизнес и светските среди – подпомагащи църковния живот на задграничната ни епархия и лични приятели на митрополит Антоний.

 

 

За да вземат участие в празненството на 9 ноември и да влязат в радостта на епархийската църква, от България пристигнаха: Техни Високопреосвещенства Старозагорски митрополит Галактион, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, преосвещеният Велички епископ Сионий, директорът на Дирекция „Вероизповедания” при МС Емил Велинов, бившият премиер г-н Пламен Орешарски със съпругата си, г-н Ивайло Шалафов – представител на НВ Симеон и академичната общност на БФ при СУ, г-жа Александра Карамихалева – оглавяваща Отдела за връзки с обществеността при Светия Синод, свещеници и миряни.

 

Празникът започна на 8 ноември с отслужването на вечерня с петохлебие оглавена от Величкия еп. Сионий, игумен на Троянската св. обител.

 

На 9 май, след като бе извършен чина за обновление на ремонтирания храм бе отслужена празничната св. Литургия. На Западно- и Средоевропейския митрополит Антоний, който точно в този ден отбелязва и една година от възкачването си на митрополитския престол на Западно- и Средноевропейска епархия, съслужиха гостуващите от България архиереи – митрополитите Галактион и Йоан и еп. Сионий, храмовото свещенство ставр. ик. Юлиян Ангелов и ставр. ик. Любомир Леонтинов, игуменът на манастира Буххаген схи-архимандрит Йоан (Пфейфер), свещеници от България и епархията дошли за празничното събитие. По време на литургията за иподякон бе постриган Кристиян Кръстев – бивш служебен министър на транспорта, ИТ и съобщенията.

 

Обновлението на храма и годишнината от интронизацията на митрополит Антоний съвпаднаха и с тържествата по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена, разделяща западната от източната част на Берлин и останалата част от територията на ГДР от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г.

 

В памет от този ден митрополит Антоний подари панагии на своите събратя архиереи взели участие в тържествата. Те, от своя страна, подариха: Старозагорският митрополит Галактион – архиерейско облачение с митра и енголпие с благословението, когато митрополит Антоний се завръща в родния си град Стара Загора да служи в храмовете в епархията, от която е започнал духовния му път; Варненският и Великопреславски митрополит Йоан подари за обновения храм евхаристиен комплект, а епископ Сионий - нагръден кръст от Възраждането, носен от достойни архиереи на БПЦ.

 

На хората с особени заслуги към епархията и спомогналите обновяването на катедралния храм митрополит Антоний връчи специални грамоти, като изтъкна важното значение, което има Църквата в живота на българите, особено извън Родината. Особена благодарност той изрази към Дирекция "Вероизповедания" в лицето на г-н Велинов за съдействието в придобиването на този храм за нуждите на православните българи в германската столица и неговото благоустрояане. Всички гости на личното празненство на архиерея по случай годишнината от интронизацията му получиха паметни плакети и благодарствени грамоти.

 

Разположен в красив парк на ул. „Херманщрасе” 84/90 на германската столица, катедралния храм, посветен на царя - Покръстител на българския народ, претърпя основен ремонт в последните месеци, при който бе укрепена конструкцията, сменена подовата настилка и изградена нова отоплителна система. Предстоят още довършителни работи в приземния етаж, където за Българската православна църковна община в Берлин ще бъде устроен център за просветна дейност.

 

b1 Всемирното Православие - ОБНОВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ „СВ. ЦАР БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛ” В БЕРЛИН И ПЪРВА ГОДИШНИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b13 Всемирното Православие - ОБНОВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ „СВ. ЦАР БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛ” В БЕРЛИН И ПЪРВА ГОДИШНИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ