2 Всемирното Православие - В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ В БЕРЛИН ЧЕСТВАХА ДВОЕН ПРАЗНИКМногобройно духовенство се събра вечерта на 16 януари в българския храм в Берлин, посветен на покръстителя на българския народ св. цар Борис – Михаил. Поводът – именият и рожденият ден на епархийския митрополит на Западно- и Средноевропейската митрополия на БПЦ, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

За да вземат участие в двойния празник, както и в откриването на новоизградения епархийски център при храма, от България пристигнаха Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, игуменът на Троянския манастир епископ Сионий – духовен старец на митрополит Антоний, архим. Дионисий – председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски, архиерейският наместник на Смолянска Духовна околия архимандрит Висарион, ик. Александър Величков - член на ВЦС при БПЦ.

Във празничната вечерня, отслужена в катедралния храм „Св. цар Борис”, взеха участие и свещенослужители дошли от всички краища на обширната Западно- и Средноевропейска епархия.

Молитвено участие в богослужението взеха и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания при МС, г-н Емил Чолаков, юридически съветник на Св. Синод и член на ВЦС, г-жа Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ, епархиоти и гости на тържествата.

„Тържества на вярата, тържества на Православието” – нарече митрополит Николай празника, събрал многобройното православно духовенство и православни християни в сърцето на Западна Европа. В своето слово той подчерта, че подобно на древния египетски подвижник св. Антоний Велики, чиято памет честваме на 17 януари, Бог мъдро и промислително е поставил и митрополит Антоний от млада възраст на пътя на вярата и той безрезервно е посветил своя живот и таланти в служение на Бога. Като припомни времето, когато бъдещият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний е бил негов протосингел, впоследствие и викарен епископ, митрополит Николай каза, че познавайки добродетелите и усърдието му, Пловдивската епархийска църква искрено обича митрополит Антоний и се моли за него.

„Нищо не може да ми достави толкова духовна радост, както общата молитва на митрополити, епископи и свещенство и миряни, пропътували толкова километри в тежките зимни условия, за да бъдем заедно под купола на катедралния храм в Берлин - престолния град на епархията.” – каза в отговор митрополит Антоний. Правейки равносметка на своето митрополитско служение, той изтъкна, че удовлетворение му носи и обновлението на храма, предоставен на българската общност от евангелската църква, но приведен във вид съобразен с православните традиции, който да им напомня за майка България. Той благодари на Българското правителство и Дирекция „Вероизповедания” при МС, че водени от разбирането за важната мисия на БПЦ зад граница, са подкрепили усилията им да превърнат една запустяла гробищна църква в благолепен православен храм.

На 17 януари честването продължи с празнична св. Литургия и освещаване на епархийския център в критата на храма.

 

1 Всемирното Православие - В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ В БЕРЛИН ЧЕСТВАХА ДВОЕН ПРАЗНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Всемирното Православие - В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ В БЕРЛИН ЧЕСТВАХА ДВОЕН ПРАЗНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ В БЕРЛИН ЧЕСТВАХА ДВОЕН ПРАЗНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Всемирното Православие - В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ В БЕРЛИН ЧЕСТВАХА ДВОЕН ПРАЗНИК

 

 

 

 

 

 

 

6 Всемирното Православие - В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ В БЕРЛИН ЧЕСТВАХА ДВОЕН ПРАЗНИК