_8ba51d383cae92afef707b54181f1058_1334227821 Всемирното Православие - ДНЕС БЕ ИЗВЪРШЕНО ОПЕЛОТО НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СИМЕОН , КОЙТО ДЪЛГИ ГОДИНИ БЕШЕ УПРАВЛЯВАЩ ЗАПАДНО И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ЕПАРХИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА"След като се потруди усърдно на духовната нива и направи много за устройването на Западно- и Средноевропейската епархия, която приютява като любяща майка в своите обятия многобройните чеда на Българската православна църква, живеещи извън пределите й по европейския континент, той се спомина на преклонната 90-годишна възраст. Предаде на Господа душата си далеч от родния край, далеч от пределите на така обичаната от него България.

С неговата кончина Българската православна църква се разделя с един дългогодишен опитен и ревностен йерарх“ - каза Патриарх Неофит на опелото на Негово Високопреосвещенство Западно- и Среднноеввропейски митрополит Симеон.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично възглави опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, което бе отслужено днес, 3 май, Светли вторник, в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия". С Негово Светейшество състлужи и настоящия митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия Антоний, както и свещенослужители от Западно- и Средоевропейската епархия на БПЦ и от София. 

Погребението на митрополит Симеон ще бъде извършено на 4 май, Светла сряда, в Рилската св. Обител от 11.00 ч.

---

Припомняме, че 6 април 2016 г. - на 90-годишна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. От 1986 г. той е пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия, първоначално със седалище в гр. Будапеща, Унгария, а от 1994 г., се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в гр. Берлин, Германия. Благодарение на богатия опит, който е натрупал като помощник на митрополита на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Динев) в работата със задграничните ни църковни общини в САЩ, Канада и Австралия, неговата дипломатичност и усърдие, митрополит Симеон успява да обедини административно и духовно съществуващите до тогава Български църковни общини в Европа, да създаде много нови такива и да устрои техния църковен и духовен живот. Остава на своята катедра до 11 юни 2013 г., когато на свое заседание в пълен състав Св. Синод го освободи по негова молба поради напреднала възраст, влошено здравословно състояние и физическа немощ и минава в покой.

Бог да го прости!