ArticleImages_45829_%C1%B3%E1%EB%B3%EE%F2%E5%EA%E0_%C2%E0%F2%E8%EA%E0%ED%F3 Всемирното Православие - 80 000 РЪКОПИСИ НА ВАТИКАНСКАТА БИБЛИОТЕКА ЩЕ БЪДАТ КАЧЕНИ В ИНТЕРНЕТВатиканската библиотека е една от най-големите в света, а сега ще бъде и сред най-съвременните. Предвижда се в скоро време тя да запълни огромен обем в Интернет-пространството. С помощта на технология на НАСА ще бъдат сканирани 80 000 библиотечни ръкописи.

 

Монсеньор Чезаре Пазини, префект на Апостолската библиотека на Ватикана, обяснява, че идеята да се оцифрят библиотечните издания е била обсъждана в продължение на много години, но чак сега се осъществява с помощта на съвременните технологии FITS, както и с опита как да се избягват грешки.

„Много важно е да се представи цялата информация. Но ръкописите и библиотечното съдържание изискват огромен обем работа. Нали трябва да се вземе под внимание информация, която може да бъде значителна и интересна”.

Всички документи на оцифрените ръкописи ще заемат примерно 45 милиарда байта.

По думите на префекта на Апостолската библиотека на Ватикана, основният проблем на проекта е финансирането.

Значителна финансова помощ вече беше предоставена от Хайделбергския университет в Германия и италианския Фонд Енцо Грубие.

Първите документи, по думите на о. Пазини, ще бъдат достъпни в Интернет след година. Това ще бъде безпрецедентен момент, когато безценните документи ще станат общодостъпни, съобщава „Католический обозреватель”.