47 Всемирното Православие - ТРОИЦКОТО ЧУДО НА СВЕТИ НИКОЛАЙТроицката чудотворна икона на св. Николай Чудотворец до революцията беше в Николския мъжки манастир, в околностите на град Троицк (Русия). В годините на болшевизма, след разгрома на манастира, тя изчезна. През 70-те години на миналия век чудотворната икона на св. Николай беше извадена от забрава – намери се в храма на закрития манастир „Св. Александър Невски“, преобразуван в музей.

През 40–те години в този храм се молела блажена Евдокия Чудиновска, която казвала: „Чудиново ще бъде като Меркушино, а Троицк ще бъде като град Бари“. Дълго време чудотворната икона се пазеше в частна колекция на художниците Крилови – известни пазители на старинни икони. Домакинята в този дом често виждала в лек сън как свети Николай Чудотворец излизал от своята икона на стената. В навечерието на двехилядната година от Рождество Христово, тази икона, заедно с други ценности, била подарена от благочестивото семейство Крилови на неотдавна възстановения Свято-Троицки събор. Иконата на Светителя Николай била поставена на почетно място. Започнало поклонение пред нея. Енориашите и поклонниците забелязали, че тъмният лик на иконата започнал да просветлява. Свещеник Андрей Альошкин, предстоятел на събора, установил особено почитание на иконата: всеки четвъртък пред нея служил молебен с акатист на св. Николай.

Иконата участвала в кръстни шествия. На 29 август 2001 г., в деня на честването на неръкотворния образ на Господ Иисус Христос (по Юлианския календар), бил забелязан неръкотворен образ на св. Николай Чудотворец на стъклото, което покривало кивота с иконата. Ето какво разказва главният редактор на списание Събор на Светата Троица: Сутринта на 29 август 2001 г. иконата на св. Николай Чудотворец беше снета за реставрация и пренесена в трапезната част на нашия събор. Много трудно художникът – иконописец Генадий Иванович, и работещите в храма са снели стъклото на кивота, а когато в 11 часа работата по възстановяването на иконата била завършена, било решено стъклото да бъде върнато на мястото му. На художника стъклото му се сторило много мръсно, затова той го потъркал с палеца си (на позитива и негатива на снимките се вижда празно, изтрито място под брадата на светеца) и реставраторът помолил жената до него добре да измие стъклото на кивота. Олга Калинина е благочестива самотна майка на 4-ри деца, която постоянно присъства в храма на всички служби. Олга взела стъклото и в отражението на светлината видяла изобразен сребрист образ на св. Николай.

48 Всемирното Православие - ТРОИЦКОТО ЧУДО НА СВЕТИ НИКОЛАЙ

Извикали предстоятеля на събора и след като дошъл, той веднага пренесъл стъклото с образа в олтара и пристъпил към внимателното му изучаване. "Микроскопични маслени капки със сребърен цвят формираха образа на прозрачното стъко, в най-тънки детайли копирайки иконата на св. Николай Чудотворец. Слоят на изображението е бил толкова тънък, че е можел да бъде видян на тъмния фон леко странично. Маслената течност, която съставя образа, не изсъхва и е без аромат, но когато започнах да изтривам с кърпата за причастие следите, оставени от реставратора върху Образа, се разнесе леко благоухание. Трябва да се отбележи, че стъклото, върху което премина образът, се намира  на 1-2 см разстояние от иконата.

Беше извършена и серия от снимки на иконата на св. Николай и на неговия Неръкотворен Образ. И...на негатива се появи позитивният образ на св. Николай, т.е. на самото стъкло и Неръкотворния Образ на него се явяват негатив на реалното изображение на Светеца. При прехода са се пренесли и най-малките детайли от иконата – единствено се различават, и то много отчетливо, очите – на иконата изражението на лика на светителя е милостиво, а на стъкления Образ – строго и състрадателно".

Към настоящия момент неръкотворния образ се съхранява в специален кивот, редом с чудотворната икона на свети Николай и е открит за поклонение. Свято – Троицкият събор, където се пазят тези светини, се намира в град Троицк, Челябинска област.

trsvtr2 Всемирното Православие - ТРОИЦКОТО ЧУДО НА СВЕТИ НИКОЛАЙ
Свято – Троицкият събор
За още съвременни чудеса можете да прочетете в нашата рубрика;Ти си Бог, който вършиш чудеса