gallery_18_sv-Paraskeva-Rimlqnka-130 Всемирното Православие - СВ. ПАРАСКЕВА РИМЛЯНКА ПРЕДОТВРАТЯВА ИНЦИДЕНТ С ВЛАКСкалната църква „Агиа Параскеви“ (Св. Параскева") в долината Темпи в Гърция е много посещавана от поклонници. Тук преди 88 години било наблюдавано необичайно явление. През 1933 г. по стария път в дефилето се движел влак и на машиниста изведнъж му се сторило, че вижда върху релсите пред себе си женска фигура.

 feed.photo Всемирното Православие - СВ. ПАРАСКЕВА РИМЛЯНКА ПРЕДОТВРАТЯВА ИНЦИДЕНТ С ВЛАКПриближавайки бързо, той могъл да различи, че жената маха с ръце, опитвайки сякаш да спре влака. Машинистът изгубил още няколко секунди в размисъл, докато влакът вървял на пълен ход, но все пак натиснал спирачките. Нямало никаква жена върху релсите, тъкмо решил, че може би му се е привидяло... В този миг се чул страшен тътен, идващ отгоре, от планината, и буквално на метри пред него се сгромолясала огромна скала. Ако беше паднала върху влака, щяха да загинат много хора. Машинистът бил напълно уверен, че ги е спасила св. Параскева Римлянка, защото според преданието именно тук, в дефилето е била заловена от преследвачите си тази християнска мъченица от II век.
Освен това при строителството на железопътната линия в началото на ХХ век тук било открито подземно езеро, в което по чудесен начин била намерена икона на светицата. Така възникнала скалната църква посветена на св. Параскева Римлянка и към нея потекъл поток от поклонници. Вдясно от храма, вътре в скалата, се крие подземното езеро, от което извира аязмо с целебна вода.


Кратко жтие на св. преподобномъченица Параскева

Родителите на преподобномъченица Параскева били римляни и след дълги молитви се удостоилил да имат едничка дъщеря. Те я нарекли Параскева, понеже се родила в петъчен ден (петък на гръцки е „параскеви").

Като приела монашество, Параскева жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима. На мъченията ѝ присъствал сам императорът. Но в очите му попаднали пръски от кипящата течност, в която била Параскева, и той ослепял. По негова молба мъченицата му дарувала отново зрение. Така тежките страдания на св. Параскева били придружени от чудеса. Чрез тях тя обърнала мнозина към Христа. Преподобномъченица Параскева била посечена с меч. Мощите ѝ по-късно били пренесени в Цариград.

+   +   +

Мощи на светицата в България

На 16 февруари 2014 г. Славянобългарският манастир „Св. вмчк Георги Зограф“ на Света Гора Атон подари частица от мощите на св. преподобномъченица Параскева Римлянка на Пловдивска митрополия. Светите мощи са изложени за поклонение в старинния храм посветен на св. преподобномъченица Параскева в Пловдив. 

+   +    +

Източник:

https://turbina.ru

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, 

под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); http://www.pravoslavieto.com

http://www.plovdivskamitropolia.bg