b3cb83ba98f7b03b7d45f0b983cb4f83 Всемирното Православие - АКО ТЕ ПИТАТ ЗАЩО БИЕШ КАМБАНИТЕ, КАЖИ: „СВЕТИ НЕКТАРИЙ МЕ ИЗЦЕРИ!“Епископът на Гортина и Аркадия (о. Крит ) съобщава за чудо, извършено от св. Нектарий Егински в неговата епархия през май 1965 г.

„Тия дни, пише той, дълбоко вълнение завладя Массара, вследствие на едно достоверно и неоспоримо чудо на св. Нектарий.

Една добра майка от Мойра на име Мария Р. живее с мъжа си, смел и умел човек, който работи усилено, за да прехрани децата си.

Преди една година Мария заболяла, поразена от някаква страшна болест в главата. Жестоки болки я измъчвали, тъй че виковете ѝ се чували от всички съседи. Болестта засегнала и дробовете. Науката потвърдила това. Лекарят препратил болната при колегите си в Хераклион (столицата на о. Крит), а те пък я насочили към противораковата болница „Св. Сава“ в Атина. Според прегледите и изследванията нямало вече никаква надежда за излекуване. Болестта била много напреднала. По съветите на лекарите мъжът отвел жена си у дома и очаквал най-лошото… Мария лежала и болките ѝ били непоносими.

Вечерта на 18 май се похлопа на вратата на митрополията ми. Отидох да видя кой е. Мария и нейният съпруг стояха пред мен. Много развълнувана, тя ми съобщи, че е оздравяла. Беше дошла дотук бегом, сякаш никога не е боледувала. Тя седна, прекръсти се и ми разказа как е била изцерена:

„Коста беше излязъл по работа. Казах му да не се бави, защото ми се струваше по болките, че краят настъпва. Молех се непрестанно на св. Нектарий да ме изцери или да ми свършат мъките, понеже вече полудявах и не можех да търпя болките… Изведнъж видях как една сянка влезе през вратата. Помислих, че е мъжът ми. Сянката се приближи до мене, но аз не можех да я разпозная, понеже зрението ми беше смутено. Тогава чух глас, който ми каза: „Стани, иди в църква и удари камбаната. На всички, които те запитат защо звъниш, отговори: „Св. Нектарий ме изцери!“ Болките моментално престанаха и аз почувствах някаква голяма сила в себе си. Станах от леглото без трудности и почнах да ходя. И както виждате, вървя доста добре…“.

Тогава всички ние отидохме в храма на Калибианската Божия майка, където се намира една икона на св. Нектарий. Там отслужихме благодарствен молебен, като прославяхме Господа и Неговия угодник св. Нектарий Егински Чудотворец!“

 

+    +     +

 

Отец Амвросий (Фонтие). Житие на св. Нектарий Егински. Изд. „Ариел“, Стара Загора, 1994 г.