valentina-drumeva-e1610796747468 Всемирното Православие - СХИИГУМЕНИЯ ВЪЗКРЕСИЯ (ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА): ЧУДНАТА ИЗПОВЕД

На 15 януари 2022 г. се навършва 1 година от блажената кончина на схиигумения Възкресия (Валентина Друмева). Молим всички наши читатели да се помолят усърдно за спасението на душата ѝ!

Бог да я прости и приеме в небесното Си царство, където е жилището на праведните, а нас да помилва като благ и човеколюбец! Амин.

+   +   +

 

Във всички манастири има предание за чудеса и поучителни случаи. Добре е да се издирват и описват за духовна полза.

Манастирските предания не бива да потъват в забрава. Още повече, че в нашето съвремие, белязано с оскъдна духовност, те ще укрепват духа както на монасите, така и на миряните.

Например в Петропавловския девически манастир край гр. Лясковец до днес старите монахини разказват интересен случай от атеистичното време. 

Млада жена от Горна Оряховица им го разказала. Тя останала покрусена от случилото се.

Възпитана в атеистичен дух, тя била далече от всякаква духовност. Свекърва ѝ, религиозна жена, лежала тежко болна на смъртен одър. Пожелала да направи изповед и да се причасти за последен път пред прага на отвъдното. Помолила снаха си да доведе енорийския свещеник. Тя категорично отказала.

Не изпълнила молбата ѝ, защото не вярвала в църковните тайнства и защото се притеснявала да не се злепостави пред началниците си, които за такова нещо можели да я уволнят от работа. Даже ѝ казала: „Ще ни се смеят хората. Да не си умряла, че да викаме свещеник“.

Старицата била благородна и не се обидила. Само помолила снаха си да ѝ даде един бял лист и молив. Това и направила. Дълго старата жена писала с последни сили. Изпълнил се целият лист. Снахата се чудела какво толкова пише, като знаела, че е добра и няма големи грехове.

Като привършила, сгънала листа, сложила го под възглавницата, облегнала се на нея и издъхнала. Лицето ѝ изразявало спокойствие. Даже на него сияела усмивка.

Снахата любопитно взела листа да види греховете ѝ. Изтръпнала като го видяла. Той бил бял, празен, а тя много добре го видяла само преди минути изписан. Всичко написано било заличено.

Монахините ѝ обяснили, че изповедта е тайнство. Бог заличил и опростил греховете на умиращата жена. Изповедта била направена при особени обстоятелства без свещеник. Снахата се обърнала към вярата.

Дивен е Бог в грижата за човешките души! Той опростил умиращата и отрезвил снахата, за да повярва в Божията сила.

Не е малко това чудо! Несъмнено монахините от този манастир, и в другите манастири, знаят много показателни случаи и чудеса, които трябва да запишат за поука и назидание.

 

 

+   +   +

 

Игумения Валентина (Друмева). Из: Съвременни чудеса. Образи на благочестие и святост от съвременна България. Изд. Девически манастир „Св. Въведение Богородично“, гр. Калофер.

 

 

P.S. В текста е подчертано, че това е извънреден случай, в който вярващата жена е лишена от възможността за изповед пред духовник. Във всички останали случаи е необходимо, при желание от страна на болящия, да се повика духовник, пред когото страдащият да се изповяда и причасти.