images?q=tbn:ANd9GcTSkPUzwWZ-v9BTNnuzVvRHP6WiH8iClU308I2LuYtWHK80FaX1 Всемирното Православие - 25 СЕПТЕМВРИ – ПРАЗНИКЪТ НА БОЯНСКАТА ИКОНАБоянската икона на св. Богородица се намира в храма на украинското село Бояни, Черновицка област, за чиито иконостас е изписана през 1991 г. Направена е по поръчка на местния свещеник, който по това време се занимавал с обновяването на храма след 30-годишно запустение. Първото чудо се случило на 18 декември 1993 г. на празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец, когато по време на богослужението от очите на Божията Майка започнали да се стичат сълзи. Оттогава пред нея се случили много чудеса на изцеление на болни хора.

 

Първите две от тях били подробно изследвани от комисия на Светия Синод на Украинската православна църква , която официално признава иконата за чудотворна и й дава името Боянска, според мястото на нейното прославление.

Постановено е тя да се почита на 25 септември.

В столичния храм „Св. Петка” (стара) се намира копие на Боянската икона, пред която винаги гори кандило. Чудотворната икона беше донесена у нас от Украйна през лятото на 2008 г.

Тропар, глас 4


Радвай се, земьо Боянска, която не си по-малка от всички градове християнски: понеже Господ яви в тебе чудотворната икона на Своята Пречиста Майка, плачеща за нашите грехове и със Своите благодатни сълзи отриваща всяка сълза от очите ни.