mitropolit Всемирното Православие - СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
Източник: www.government.bg 
 
 
 
 
 
Премиерът Сергей Станишев обсъди проблемите на Българската православна църква
с Великотърновския митрополит Григорий

 

Позицията на правителството по казуса с алтернативния синод остава непроменена след отхвърлянето на жалбата от Европейския съд за правата на човека. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев се обърна към събралите се журналисти след края на срещата си с Великотърновския митрополит Григорий. За мен лично, и в качеството ми на министър-председател, българската държава има и може да има само една православна църква, която е част от традициите, народопсихологията и духовността на българите и  винаги е живяла с техните страдания, надежди и вяра. Няма да допуснем това решение да бъде използвано за възобновяването на разкола, каза още Сергей Станишев. 

До септември трябва да бъде намерено юридическо решение на казуса, подчерта премиерът и припомни, че проблемът е политически и е създаден през 90-те години на миналия век чрез груба намеса в делата на Българската православна църква и преодолян по правилата на нейното канонично законодателство през 1998 г. По повод собствеността на православните храмовете, част от които са на различно разпореждане, Сергей Станишев изрази позицията си, че църквите не могат да бъдат просто музеи, а трябва да бъдат изпълнени с духовен живот.

 

Министър-председателят изрази надежда, че проблемите ще намерят своето цялостно решение по законов път, а не за всеки храм и епархия поотделно. Необходими са ясни правила, по които Българската православна църква да развива своята духовна дейност максимално широко, за да бъде в полза на хората, допълни премиерът.

На срещата с Великотърновския митрополит Григорий, министър-председателят получи дарителска грамота за отпуснатите от правителството средства за изграждане на църквата "Св. Георги Пободеносец".