Днес, 28. 04. 2009 г., в официалната патриаршеска резиденция Святоданиловски манастир,  Светейшият Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил се е срещна с министър-председателя на РБългария  Сергей  Станишев, съобщи пресцентъра на  Московската Патриаршия.

В срещата участваха  Волокомският архиепископ Иларион, Председател на Отдела за външноцърковните връзки при Московския Патриархат;  протоиерей Всеволод Чаплин, началник на  Синодалния отдел по взаимоотношенията между Църквата и обществото; протойерей  Николай Балашов, заместник – председател на  Отдела за външноцърковните връзки; архимандрит Алексий (Поликарпов), наместник на Святоданиловски манастир; йерей Игор Якимчук, Секретар на ОВЦС по отношенията между православните църкви; протодякон Владимир Назаркин, ръководител на Службата на Протокола на  Руския Патриарх и др.

 

От българска страна в срещата участваха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, посланикът на България в Русия Пламен Грозданов и други лица. Представител на Българската православна църква беше Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и негово Преосвещенство Проватския епископ Игнатий, представител на Българската православна църква в Москва.

 

Негово Светейшество Патриарх Кирил с голямо удоволствие отбеляза, че Руската и Българската Православни Църкви имат общи възгледи по редица въпроси, сред които и развитието на отношенията между България и Русия. 

 

Българският министър – председател благодари за подкрепата на Руската православна църква, относно преразглеждането на решението на Европейския съд по правата на човека, заведено от разколниците.

 

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил предаде приветствие от името на Негово Светейшество Патриарх Максим и от Светия Синод на Българската православна църква. Негово Високопреосвещенство подчерта ценността на идеята, предложена от Негово Светейшество Патриарх Кирил на срещата с Президента Георги Първанов за среща на представителите на Поместни Православни църкви, по повод решението на Европейския съд по правата на човека.  

 

  Източник: pravoslavie.ru