thumb_274x196_202 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИКНа 26 юли в храм "СВ. Седмочисленици" с всенощно бдение започна честването на славните първовърховни свети Кирил и Методий и техните ученици св. Климент, св. Наум, св. Сава, св. Горазд и св. Ангеларий.

Отец Станко Дидов отслужи всенощното бдение. В празнично украсения храм се възнасяха молитви към небесните ангели, сияйните "непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч".

 

Около отрупаната с хлебни приноси маса се събра богомолният народ, за да бъде извършено освещаване на петохлебията.

След края на службата храмовото свещенство извърши литийно шествие с иконата на св. Седмочисленици, дарена на църквата от директора на Национално-историческия музей Божидар Димитров. Ектении и песнословия огласиха градината около храма, окъпана от летния дъжд.

Преди да влязат обратно в църквата всички богомолци минаха да се поклонят и целунат иконата на св. Седмочисленици. Във висините се носеше тропарът в чест на просиялия в небесата седмочислен лик:

"С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост".

 

 

thumb_274x196_133 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


thumb_274x196_203 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_204 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_205 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_206 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_207 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_208 Всемирното Православие - ВЕЛИЧАЕМ СЕДМОЧИСЛЕНИЯ ЛИК