IMG_3125 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИНа 19 февруари се изпълниха 140 години от кончината на най-обичания наш национален герой - йеродякон Игнатий - Васил Левски.

В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойно последование в негова памет.

Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Флавиян, софийският протосингел - ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовният надзорник на Софийска епархия - ик. Кирил Дидов, множество предстоятели на столични храмове, софийски свещенослужители и дякони.

IMG_3074 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИСъс свещи в ръка, на заупокойната молитва присъстваха кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков, зам.-кметове на Столична община, кметове на софийски райони, депутати, професори и творци на българската наука, представители на обществени организации, граждани и възпитаници на Спортното училище “Васил Левски“. Към тях се присъединиха министърът на отбраната г-н Аню Анев и военни офицери.

Панихидата в чест на йеродякон Игнатий неслучайно се отслужва в древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, тъй като е в близост до лобното му място, а в храма се съхранява кичур от косите му, дарени през 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на Васил Левски.

IMG_3102 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИТраурното песнопение „Вечная памят” прикани присъстващите да сведем глава пред подвига на патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

В края на панихидата Знеполският еп. Йоан се обърна с възпоменателно слово към изпълнилите храма богомолци.

„140 години ние изпълняваме един църковен, православен, морален дълг - да се съберем в този старинен храм, в чест на Божията Премъдрост и да отдадем молитвена почит и се помолим на Всеподателя Бога да упокои душата на йеродякон Левски в земята на праведните… Всеки народ си има история и паметни събития. Всеки си има и боговдъхновени личности, които завинаги оставят следа в народната памет и в човешкото съзнание.

IMG_3250 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИПрез целия си живот, през който извършваше своята мисия, йеродякон Васил търсеше църквите и храмовете, търсеше нашите свети обители не само да ги огласи със своя глас, със своето прочуто „Достойно есть“ - искрената му молитва към св. Богородица, но и в пълна изява на това как може да живее човек, който има любов към Бога и тази любов как се отразява в любов към отечеството и ближния“ - каза в словото си епископът.

„БОГОЛЮБИЕ и РОДОЛЮБИЕ - на това ни учи и днес Йеродякона…Никой да не си и помисля, че той е забравил св. Църква или монашеското си звание. Нека се поучим от неговия пример, да се поучим от неговата любов към ближния, тя да ни окрилява, тя да ни вдъхновява за нов духоносен житейски подвиг, с ясното съзнание, че дните и годините са в Божията ръка и мъка няма да ни докосне, ако пребъдваме с Богочовека Христос!” - каза още владиката и завърши с думите: „Бог да прости йеродякон Игнатий!“

IMG_3292 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИСлед панихидата духовенството и гражданство се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към тях, при храма, се присъединиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заедно с други министри и министерски служители, а по-късно се включиха президентът на Република България Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Пред паметника на Апостола се проведе митинг-поклонение, в който слова произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Република България Росен Плевнелиев. В литературно-музикална композиция бе представено ученическо есе, посветено на Апостола, отличено на конкурс, организиран от 26 СОУ в София.

IMG_3319 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИДържавници, общинари, министри и граждани паднаха на колене пред паметта на Дякона, след което поднесоха венци и цветя на паметника.

Тази година въпреки снежния февруарски ден, през целия ден ученици и граждани поднасяха цветя в чест на Апостола. Паметникът на националната ни гордост бе обсипан с цветя и венци, които образуваха край него един своеобразен цветен венец, който показваше по категоричен начин, че българският народ почита своите герои и има нужда от своите родолюбиви водачи.

 


IMG_3348 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИ

1

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3330 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3326 Всемирното Православие - СОФИЯ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ - ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 февруари 2013 22:44, Софийска митрополия