79378.p Всемирното Православие - ИСКАТ ДА РАЗРУШАТ ДРЕВЕН ХРИСТИЯНСКИ ХРАМ В ЕГИПЕТ Петербургският електронен вестник Фонтанка.ру съобщава, че храмът „Света Мария”, построен през IX век в египетския пристанищен град Рашид (на 65 км източно от Александрия), е заплашен от разрушаване.

Дори вече започнали да го разрушават. Да се окичи със „славата” на Херострат възнамерявал прокурорът от Александрийския съд Мохамед Мустафа Камел. Той заедно с двамата си сина и още няколко мюсюлмани дошли в църквата. Докарали камион и под предлог, че имат разрешение, започнали да разрушават храма, започвайки от олтара.

 

Според Assyrian International News Agency, Камел още от 2009 г. прави опити да унищожи храма. По думите му, преди църквата била наета от гръцки копти, но броят на християните в Рашид значително намалял и общината взела решение да продаде принадлежащия по-рано на града храм. Купил го бил Камел. През 2009 г. той и синовете му предприели първия опит да го съборят, разрушавайки една от стените. Камел не предоставил никакви документи за демонтажа на църквата. Бил ранен охранителят на енорията.

Енорийският свещеник Максимос заедно с още един клирик и адвокат отишли в полицията. В полицейския участък Камел и неговите синове заплашвали ищците със смърт. Полицията конфискувала камиона, докаран от разрушителите, но не предприела никакви правови мерки по отношение на Камел.