76813.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИ ПРЕДСТОЯТЕЛИ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК СЕ СРЕЩНАХА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯПредстоятели на Православни църкви от Близкия Изток на среща в Еврокомисията заради размириците в Сирия

Размириците в Сирия бяха причина предстоятели на православни църкви от Близкия Изток да се срещнат с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, съобщава Greekreporter.com.

В разговорите участваха Александрийският Патриарх Теодор II, Йерусалимският Патриарх Теофил и Кипърският Архиепископ Хризостом II – представител Антиохийския Патриарх Игнатий IV, както и бившият вицепрезидент на Европарламента Родис Кратсас. Предстоятелите представиха за разглеждане документ за защита правата на християните, подписани от всички предстоятели на църквите. Те се обърнаха към всички държави членки на Европейския съюз с молба да направят всичко възможно за защита правата на християните в Сирия, да осигурят мира и безопасността на всички жители в региона.

В отговор Барозу подчерта, че е добре запознат с проблемите в православните общини. Той увери, че ЕС с внимание следи събитията в Близкия Изток и продължава да полага усилия за установяване на мир в този район.