76699.p.jpg?0 Всемирното Православие - ХРАМ В РОДИНАТА НА АРХИМАНДРИТ ЕФРЕМ – КИПЪР, Е ЗАПЛАШЕН ОТ РАЗРУХАХрамът, където духовно е израснал игуменът на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем, е заплашен от разруха. Църквата се намира в окупираната част на Кипър и както повечето храмове на територията на така наречената Турска република в Северен Кипър, е подложена на осквернение. В това се убедиха кореспондентите на Източноевропейското бюро на телевизионния канал СОЮЗ и Белоруският информационен портал Sobor.by.

В Кипър има две селища с името Перистерона – едното от тях се намира в окупирания окръг на Фамагуста. От 1974 г. 520 православни храма на окупираните земи в Кипър са били предадени на поругание – оскверняват се, разрушават се, преустройват се. Храмът «Агиос Анастасиос», посветен на св. Анастасий Синаит, за щастие, е леко пострадал. Това е един от малкото случаи, когато в зоната на турската окупация кръстовете от църквата не са свалени. Местните жители казват, че през 70-те години са се опитвали да ги свалят, но светотатецът загинал при катастрофа. Оттогава повече никой не пожелал да рискува. От тази година храм «Агиос Анастасиос» е включен в списъка на светините, които под натиска на ООН властите в окупираните територии, т. нар. „Севернокипърска турска република”, са длъжни да разрешат да бъдат реставрирани.

В беседа с журналисти предстоятелят на Кипърската православна църква, архиепископ Хризостом, разказва: «Повече от 95 процента от православните храмове на територията на окупираната част от Кипър са заплашени с пълна разруха. След намесата на Европейския съюз, под натиска на международните институции, ние реставрирахме няколко храма, – но това са не повече от 1-2 църкви годишно. Повечето храмове обаче се разрушават или се използват не по предназначение.

Показателно е, че названието на село Перистерона произхожда от думата «перистера» - на гръцки това означава гълъб. Действително, птиците обичаха да идват при църквата. Но в олтара на храма забелязахме убити гълъби – след изгонването на кипърските гърци, турците смениха името на селото, а сега буквално искат да се избавят и от неговия символ, от символа на Светия Дух. Както навсякъде в окупираните територии на Кипър, този храм е разграбен – утвар, икони и целият иконостас са продадени и продължават и в момента да се продават на черно в антикварните пазари по целия свят. Така, царските двери на този храм неотдавна бяха намерени в Колежа по изкуствата на японския град Кинозава. Сега се водят преговори за връщане на светинята в Кипър.

Върнатите ценности се съхраняват във Византийския музей към Кипърската архиепископия в Никозия. С издирването им по цял свят са ангажирани сътрудници и приятели на Фонда „Архиепископ Макарий III”, първия кипърски президент.

Янис Елиадес, директор на Византийския музей и художествената галерия на фонда „Архиепископ Макарий III”, разказва: «Хората трябва да бъдат внимателни и да не купуват крадени ценности. Това е наследство на кипърския народ, то е изнесено незаконно от Кипър. Всичко, което беше изнесено зад граница, е изнесено нелегално. Трябва да бъдат внимателни. Така също, ако видите, че някъде са изложени за продажба антикварни вещи, икони, фрески от Кипър – не се колебайте да ги фотографирате и да се свържете с нас, с цел да се направи всичко необходимо, за да може откраднатото да бъде върнато обратно на острова.

Във Византийския музей репатрираните светини се събират не за създаване на голяма колекция – намерението е впоследствие те да бъдат върнати във възстановените храмове. Макар че не е известно кога ще настъпи това време, кипърците вярват, че рано или късно справедливостта ще възтържествува. В един от рушащите се храмове в окупираната част на Кипър намерихме символите на нашата вяра – запалени от незнайни поклонници свещи и кандила. Графитите върху вратите гласяха «един ден ще се върнем». Ние също ще се върнем и се продължим серията сюжети за трагедията на окупирания Кипър.

Кипър, 20 септември 2012 г.