76163.p Всемирното Православие - ЗАДЕЛЕНИ СА 65 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА АТОНСКИТЕ МАНАСТИРИ Министерство на развитието, конкурентоспособността, транспорта и комуникациите в Гърция е разработило специална програма за запазване на материалното и културно наследство на Атон, съобщава „Светая Гора”, позовавайки се на agioritikovima.gr.

В съответствие с програмата се предвиждат 65 милиона евро за реставрация на зданията на атонските манастири и запазване на безценните паметници на изкуството, съхранявани в светогорските обители.

Специалната програма на Министерство на развитието на Гърция вече се реализира и трябва да бъде завършена към 2015 година. Миналата седмица гръцки чиновници начело със заместник-управителя на окръг Централна Македония Евфимий Фотопулос предприеха инспекционно пътуване до Атон. Г-н Фотопулос съобщи, че дейностите са били преустановени по инициатива на предишния кабинет на министрите на Гърция, но сега новите управляващи са готови да продължат да поддържат материално Света Гора, Атон.

17 септември 2012 г.