76796.p.jpg?0 Всемирното Православие - В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В БРЮКСЕЛ БЕШЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА «ЦВЕТЪТ НА  ПРАВОСЛАВИЕТО, ПОЛША»

 

 

 

 

 

 

Брюксел, сградата на Европейския парламент

На 18 септември 2012 г. в Европейския парламент в Брюксел беше открита изложбата „Цветът на Православието, Полша”, съобщава прес-центърът на Отдела за външно-църковни връзки към Руската православна църква. В тържествената церемония по откриване на експозицията взеха участие бившият министър-председател на Полша и бивш президент на Европарламента Йежи Бузек, заместник-кметът на Белосток Александър Сосна, депутатът на Европейския парламент от Полша Михаил Камински, който е и инициатор на този проект в Брюксел, Люблинско-Холмският архиепископ Авел (Полска православна църква).

На стендовете бяха представени фотоматериали от международния фотопроект Оrthphoto.net, запечатали различни страни от живота на съвременното Православие в Полша.

На откриването присъстваха, в частност, главата на Представителството на Гръцката православна църква при ЕС, Ахайският митрополит Атанасий, изпълняващият длъжността представител на Московската Патриаршия при европейските организации протойерей Антоний Илин, както и клирици от различни православни юрисдикции в Белгия, голям брой сътрудници на Европарламента.

В76798.p.jpg?0 Всемирното Православие - В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В БРЮКСЕЛ БЕШЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА «ЦВЕТЪТ НА  ПРАВОСЛАВИЕТО, ПОЛША» стъпително слово на церемонията произнесе Михаил Камински. Той разказа за православното свидетелство в съвременна Полша, обръщайки внимание на събралите се върху особеното значение на първата в полската история визита на Предстоятеля на Руската православна църква в тази страна. По време на тази визата се състоя подписването на Съвместното послание към народите на Русия и Полша; подписи под документите поставиха Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и председателят на Полската епископска конференция митрополит Йозеф Михалик. По думите на депутата от Европарламента, именно това историческо събитие направило възможно и необходимо организирането в Брюксел на изложбата «Цветът на Православието, Полша», която стана своего рода духовно продължение на визитата.

Тази тема засегна и архиепископ Авел в приветственото си слово към гостите на изложбата.

Заместник-кметът на Белосток Александър Сосна прочете приветствието на полския пезидент Бронислав Комаровски; в посланието особено се подчертаваше важността на взаимодействието между различните християнски конфесиии и ролята на Православието в мултикултурния контекст на полското общество.

От своя страна, Йези Бузек отбеляза важността на обръщането към християнските ценности, които са основата на европейската идентичност, за решаването на проблемите ,с които Европейският съюз се сблъсква днес.

След награждаването на Михаил Камински за заслуги в развитието на междухристиянските отношения и във връзка с 40-годишния му рожден ден с орден Мария Магдалина (трета степен), архиепископ Авел представи
хора на Преображенския събор в град Люблин. Певците изпълниха богослужебни песнопения и духовни стихове на църковнославянски език, запознавайки слушателите с богатата традиция на православното хорово пеене.

В края на събитието протойерей Антоний Илин и депутатът на Европарламента от Полша Михаил Камински се договориха за по-нататъшна координация на взаимодействието по отношение организирането на тематични мероприятия в Европарламента по въпросите на дневния ред на ЕС, изискващи осмисляне от позицията на Православната църква.

Брюксел, 21 септември 2012 г.