82030.p Всемирното Православие - ЧЕСТНАТА ГЛАВА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК И ЦЕЛИТЕЛ ПАНТЕЛЕЙМОН БЕШЕ ДОНЕСЕНА В КИЕВС благословението на Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир на 20 октомври 2012 г. от Света Гора, Атон в Киев беше донесена честната глава на великомъченика и целителя Пантелеймон, съобщава Патриархия.ru, позовавайки се на официалния сайт на Украинската православна църква.

Митрополит Владимир посрещна св. мощи при вратите на Киево-Печорската лавра „Св. Успение Богородично”. На Съборния площад той отслужи молебен пред светинята, след който се обърна със слово към присъстващите:

„Днес отново ни посети Божията благодат, отново при нас дойде светият великомъченик и целител Пантелеймон със своята честна глава, да ни подкрепи в молитвата, да ни зарадва в отчаянието, да ни помогне в скръбните обстоятелства, да се утвърдим в истинския християнски живот. Да се помолим на светия великомъченик Пантелеймон и да изпросим от него изцеление на нашите болести. Сега в света има толкова мъка и болести; иска ни се на възложим ръце върху всеки болен и да помогнем с каквото можем, да молим Бога за него. Нека по молитвите на св. великомъченик Пантелеймон Господ да бъде милостив към нашия народ, Светата ни Църква и към всеки от нас, и в това да бъде залогът на нашето спасение”.

След това беше огласена грамотата, която митрополит Владимир дава за откриването на подворие на руския атонски манастир „Св. Пантелеймон” в Киев, при храма „Св. Михаил, митрополит Киевски”. Предстоятелят на Украинската православна църква се поклони пред иконата на светеца, изработена в светогорския манастир „Св. Пантелеймон” специално за киевското подворие на атонската обител.

Честната глава беше пренесена с литийно шествие в храм „Св. Михаил, митрополит Киевски”, при Александровската (Октомврийската) болница, където светинята ще остане до 5 ноември.