83287.p Всемирното Православие - В ДАМАСК УБИХА СВЕЩЕНИК НА АНТИОХИЙСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Както съобщава pravoslavie.ru, отец Фади Ал-Хадад, който е предстоятел на храм „Св. пророк Илия”, намиращ се в Катан, северното предградие на Дамаск, е бил отвлечен на 19 октомври от група въоръжени мъже. Шест дни по-късно, на 25 октомври тялото му е намерено близо до мястото, откъдето е бил отвлечен. По свидетелството на енориаш, поискал да остане анонимен, свещеникът бил ”ужасно измъчван и с извадени очи”. „Това е терористичен акт, отец Фади е мъченик на нашата Църква”.

 

Източникът съобщава, че „похитителите искали от семейството на свещеника огромен откуп, равняващ се на повече от 550 хиляди евро”. Роднините на духовника не разполагали с такава сума, затова се опитали да предадат колкото могли да съберат, след което и те били отвлечени.

Според местни хора, отвличания като това са станали „страшна практика по време на войната”.

83286.p Всемирното Православие - В ДАМАСК УБИХА СВЕЩЕНИК НА АНТИОХИЙСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Отец Фади беше свещеник на Антиохийската православна църква. От 1996 г. той служеше в предградието на Дамаск, в което живее смесено мюсюлманско-християнско население, наброяващо 15 000 души преди войната.