85536.p.jpg?0 Всемирното Православие - EДИН ОТ ХРАМОВЕТЕ ПО "ПРОГРАМА-200" В МОСКВА ЩЕ БЪДЕ ИЗДИГНАТ ПО БЪЛГАРСКА ИНИЦИАТИВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ети Киприан, митрополит Киевски

Както предава Интерфакс-Религия, по молба на Синода на Българската православна църква на улица „Красный Маяк” на юг от Москва ще бъде построен храм в рамките на "Програма-200".

За обсъждане на проекта в Москва ще пристигнат български йерарси - Ловчанският митрополит Гавриил и Пловдивският митрополит Николай, съобщава прес-службата на Фонда за подкрепа на строителството на 200 православни храмове в Москва.

 

"Представителите на българската държава много държат на тази строителна площадка, тъй като съвсем наблизо се намира Центърът на българската промишленост и тук живее значителна част от българска диаспора в Москва", - каза председателят на Фонда за Финансово-стопанско управление на Московската патриаршия Подолският епископ Тихон.

Главен изпълнител на обекта е строителната фирма "Главболгарстрой", известна със строежа на църкви както в родината си България, така и в Русия.

Храмът ще бъде осветен в чест на светителя Киприан, митрополит Киевски. Свети Киприан, който е бил съвременник на преподобни Сергий Радонежки, св. Алексий Московски и княз Димитрий Донски, е българин по произход.