89031.p Всемирното Православие - В МОСКВА 50 БИВШИ СЕКТАНТИ И РАЗКОЛНИЦИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА Официалният сайт на Отдела за външно-църковни връзки (ОВЦС) към Руската православна църква съобщава, че вчера, 25 ноември, преди началото на неделната св. Литургия в московския храм „Св. Богородица – Радост на всички скърбящи”, председателят на ОВЦС Волоколамският митрополит Иларион е извършил чина на присъединяване към Православната църква.

Чинът на присъединяване към Руската православна църква на хора, които по една или друга причина са отпаднали от нея, се извършва в този храм два пъти годишно. Този път около 50 души, които преди са се били отклонили в разколи, ереси и секти и с това сами са отпаднали от Православието, са се отрекли от заблужденията си.

След като пред Евангелието обещали да са верни на Църквата, архийереят възложил върху главата на всеки един от тях своя омофор с думите, че сега задачата им е колкото може по-бързо да се отдалечат от всичко, на което са били научени по-рано, да се постараят да го забравят и да се приобщят с цялото си сърце, ум и душа към спасителното учение на Православната църква. «Идвайки в Светата Църква, се постарайте да доведете със себе си и други хора – тези, които още не са познали истинския Бог, които още са си в заблужденията. Споделяйки опита си, бихте могли и тези хора да наставите на истинския път и да им откриете дверите на Църквата и дверите на Божието царство», — подчертал митрополит Иларион.

Работата с хора, отпаднали от православието, се провежда от Центъра за реабилитация на жертвите на нетрадиционни религии „А. С. Хомяков” при храма „Св. Богородица – Радост на всички скърбящи”. В момента центърът се ръководи от свещеник Евгений Тремаскин. Със сектантите и разколниците, пожелали да се върнат в Църквата, се провеждат подготвителни беседи в продължение на няколко месеца.

 

Фото: Mospat.Ru