107261.p Всемирното Православие - РУСКАТА ЦЪРКВА ПРЕДЛОЖИ МЕРКИ ЗА БОРБА С АЛКОХОЛИЗМА В Москва се състоя пресконференция на тема: «Алкохолната заплаха: какво и от какво пием?». На нея е направен анализ на реализираните от държавата мерки, предложени преди година от Църковно-обществения съвет за защита от алкохолната заплаха, съобщава pravoslavie.ru.

Съветът настоява продажбата на алкохол да се ограничи от 19 до 11 часа, вместо действащата сега държавна забрана от 23 до 8 часа, да се премахне освобождаването от акциз на лекарствата и одеколоните, съдържащи алкохол, както и да се забранят пластмасовите опаковки за алкохолните напитки, вкл. бирата.

 

Председателят на мисионерската комисия при московския Епархийски съвет йеромонах Димитрий (Першин) цитира тревожна статистика за нарасналата смъртност през януари 2013 г.: «за първи път от 2006. насам е нараснала смъртността от случайно отравяне с алкохол (на 7,1%). И това са само преките загуби, без да се отчитат косвените - със злоупотребата с алкохол са свързани от 50 до 90% от убийствата, самоубийствата, смъртта вследствие на пожари, случайните удавяния, авариите, нещастните производствени и транспортни злополуки».

На пресконференцията е направено предложение да се намалят десетократно местата, в които се продава съдържаща спирт продукция, за да се достигне поне средноевропейското равнище. В Русия в момента действат 400 000 пункта за продажба на алкохол, т.е. по 1 на 350 души и по този показател страната е на първо място в света. Призовава се държавата да регулира броя на пунктовете за продажба на алкохол чрез механизма на издаване и отнемане на лицензи.

Сега в Русия действат около 90 общества на трезвениците, 150 енории подпомагат активно зависимите, но преди революцията броят им е бил 2000.

Другото, за което се настоява, е бързо да се приеме новият технически регламент на Митническия съюз на Русия, Белорусия и Казахстан „За безопасност на алкохолната продукция”. В него се съдържа пълна забрана за използване на пластмасови опаковки за продажба на алкохолни напитки, вкл. бира. Поради обема и достъпността си тези опаковки стимулират алкохолизирането на населението, а освен това руски учени са доказали съдържанието на опасни канцерогени, преминаващи от пластмасата в съдържанието на бутилките.

Очаква се реализацията на посочените мерки да може още до края на 2013 г. да осигури положителен прираст на населението в Русия, за сметка на намаляването на алкохолната свръхсмъртност на 100 000 души от населението.