109473.p Всемирното Православие - СЕЙДНАЙСКИ ЕПИСКОП ЛУКА: УНИЩОЖАВАТ ПРАВОСЛАВИЕТО В СИРИЯ! В интервю за медиите Сейднайският епископ Лука, йерарх на Антиохийската православна църква, разкри мащаба на гоненията, на които са подложени православните християни в Сирия от самото начало на гражданската война в страната, съобщава Agionoros.ru.


„Човешкият живот за тях не представлява никаква ценност. Нима ще пощадят нашите светини? Палят, събарят стените, грабят нашите храмове, щетите са огромни. Всичко случващо се придобива „законен статут”, тъй като има въстание и никой не протестира”, отбелязва православният архиерей.

До настоящия момент от домовете им са били изгонени 138 000 християни, успоредно с това системно се разрушават християнски храмове. В град Хомс беше устроено масово избиване на християни, загиналите наброяват стотици души, многобройни са изнасилванията.

Нашите предци са се заселили в тази земя много преди тук да се появи ислямът. Множество светци, проповядвайки любовта към Бога и човека, са приели на тази земя мъченическа смърт”, отбелязва еп. Лука, който въпреки описаните ужаси, продължава да нарича мюсюлманите „братя”, тъй като православната вяра отхвърля омразата към религиозните убеждения на другия.

За съжаление днес православните християни в Сирия са оставени на произвола на съдбата. Те стават беззащитни жертви на ислямски фанатици. Поддържа ги единствено молитвата и упованието на Бога, Който не оставя надяващите се на Него.

109474.p Всемирното Православие - СЕЙДНАЙСКИ ЕПИСКОП ЛУКА: УНИЩОЖАВАТ ПРАВОСЛАВИЕТО В СИРИЯ!