119477.p.jpg?0 Всемирното Православие - ЕГИПЕТСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МОХАМЕД МУРСИ ПОДПИСА УКАЗ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА  КОПТСКИ ХРАМКакто предава ИТАР-ТАСС, египетският президент Мохамед Мурси е подписал указ за построяване на коптска църква в провинция Бухейра, в северната част на страната. Това е първият указ на държавния глава за строеж на християнски храм откакто преди почти година дойде на власт.

Църквата „Св. апостоли Петър и Павел” ще бъде построена на площ 300 кв. метра. Коптската община в град Ен-Нубария ел-Гадида е чакала разрешението за строеж цели 17 години. При това подадената преди време молба за издаване на строителен лиценз е била подписана от сегашния глава на Коптската църква папа Тавадросом, който по онова време е бил епископ на Бухейра.

Според действащите в Египет закони издигането на коптски храмове подлежи на строга регламентация и задължително се съгласува с държавните власти. В ислямската 85-милионна държава, където християните копти наброяват около 10 милиона, религиозното малцинство се чувства засегнато от ограничената свобода на вероизповеданието. Още през 2009 г. парламентарното мюсюлманско мнозинство блокира внесения от коптски депутати законопроект, разрешаващ строителството на нови църкви в Египет.

Независимо от факта, че като цяло мюсюлманите и християните живеят дружно, благодарение на провежданата от предишните управления политика на толерантност, в страната периодично избухва противопоставяне между представителите на различни конфесии, което често води до жертви. Само през април са регистрирани няколко сблъсъка между мюсюлмани и християни в Северен Египет, в които са загинали 9 души.