121714.p Всемирното Православие - ТРЕТАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА АТОН СЕ ПРОВЕЖДА В БЕЛГРАДМеждународната конференция „Атон — уникално духовно и културно достояние на съвременния свят”, се провежда в Белград от 23 до 26 юни. Участват монаси от древните светогорски обители Симонопетра, Ватопед и Хилендар, както и учени от религиозни, обществени и държавни дейци, пише РИА Новости.

 

Големият форум, посветен на Света Гора, се провежда за трети път в Европа. Първата среща на представителите на редица страни за обсъждане на съдбата на Атон, се състоя преди две години в австрийския гр. Залцбург, където се взе решение тези конференции да станат редовни. През 2012 г. международният форум се проведе във германския гр. Ваймар.

По думите на организаторите на тазгодишния форум: «Третата международна конференция, посветена на Атон, има за цел да привлече вниманието на международното съобщество към уникалността на Света Гора и да продължи дебатите и дискусиите, започнати на първите конференции, свързани с необходимостта от съхраняване на духовното и културно своеобразие на тoва свято място».

Предвижда се на конференцията да се обсъдят историята, съдбата и ролята на християнството в съвременна Европа въз основа на примера, опита и традициите на Света Гора, Атон. Особено внимание ще бъде отделено на въпросите за аскезата и съвременното богословие, взаимоотношенията между духовния и интелектуалния живот в Православието, ще бъдат разгледани екологическите практики в съвременното християнство, служението на монасите в обителите и извън техните предели.

Архиереи на Сръбската православна църква участваха в тържественото откриване на форума в неделя вечерта в кметството на Белград. В понеделник, когато Православната църква отбелязва празника на Свети Дух, участниците в конференцията присъстваха на празничната Божествена литургии в храма „Св. Сава” в сръбската столица.

Организатори на конференцията са Световният обществен форум «Диалог на цивилизациите», начело с Владимир Якунин, международното общество «Приятели на Атон» и обществото «Приятели на Атон в Сърбия».