124685.p.jpg?0 Всемирното Православие - В ЯКУТИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ДОПЪЛНИТЕЛЕН УЧЕБНИК ПО ОСНОВИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО Учебниците по основи на православната култура в Якутия скоро ще бъдат допълнени с още едно пособие, посветено на историята на православието в тази република, (част от Руската Федерация, Далекоизточен федерален окръг – б.пр.), съобщи Якутско-Ленският епископ Роман.

Той напомни, че миналата година по инициатива на епархията в републиката е било издадено учебното пособие «Основи на православната култура за общообразователните училища», което било преведено и пуснато на якутски език и се оказало изключително търсено в училищата.

Както отбелязва „Интерфакс-Религия, освен това са постъпили молби за допълнение на пособието с раздел по история на православието в Якутия, на които Министерство на образованието на републиката откликнало. Във връзка с широкия обществен интерес на издателския отдел на епархията е поръчано да подготви „Книга с четива по история на православието в Якутия”.

Якутско-Ленският епископ Роман нарече знаменателен фактът, че този исторически очерк се подготвя да излезе в годината, когато се чества 20-годишнната от възраждането на Якутска епархия и 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

Предполага се, че изданието ще представлява литературно-художествена христоматия, книга с исторически очерци, богато илюстрирана с рисунки и фотоматериали, обхващащи 380 години от православната история на региона. Езикът ще бъде адаптиран преди всичко за детското възприятие.

Планирано е изданието да бъде готово за началото на новата учебна година.