124934.p Всемирното Православие - В МОСКВА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН ВЗРИВЕНИЯТ ОТ БОЛШЕВИКИТЕ ХРАМ НА ХОДИНСКО ПОЛЕВ четвъртък сутринта на Ходинско поле ще бъде извършена св. Литургия под открито небе на мястото на взривения храм „Св. Сергий Радонежки”. Според някои историци именно този централен воински храм е бил първият от многото московски светини, разрушени в началото XX век, съобщава „Интерфакс-Религия”.

Допреди революцията величествената катедрала е била истинско украшение на тази част на града. Тя е била построена за войските от Московския гарнизон и е побирала повече от хиляда молещи се.

Възстановяването на храма е планирано за 2014 г., по повод 700-годишнината от рождението на преподобни Сергий Радонежки и в рамките на програмата за строителство на 200 нови храма.

Историческият проект на разрушената църква не може да бъде намерен, затова светинята ще бъде възсъздадена според наличните визуални данни от проведеното историко-архивно изследване.

Църковната община „Преп. Сергий Радонежки” е създадена през 2000 г. През март 2012 г. е назначен настоятел, свещеник Василий Биксей. Върху площадката е поставен кръст и се отслужват молебени.