snimka%20patriarh%202013%20g Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЩЕ ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 1025-ГОДИШНИНАТА ОТ КРЪЩЕНИЕТО НА РУСИЯ

По решение на Светия Синод на БПЦ-БП официална българска църковна делегация начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще вземе участие в тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия. Посещението, което се осъществява по покана на Московската патриаршия и ще продължи от 23 до 30 юли.

Светейшият патриарх Неофит ще вземе участие в празничната св. Литургия в храма „Христос Спасител” в Москва и в официалния прием в Трапезната палата при храма; в Молебена на Владимирски горке в Киев и в Божествена св. Литургия пред Успенския събор на Киево-Печорската лавра.

В рамките на визитата си патриарх Неофит ще положи основния камък на храм „Св. Киприян”, който ще бъде въздигнат в Руската столица, ще посети Българското подворие в Москва и ще се срещне с българската диаспора.

В програмата на празненствата са предвидени двустранни срещи на Руския патриарх Кирил с делегациите на Поместните православни църкви, както и срещи на главите на православните църкви с президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Украйна Виктор Янукович

Българската църковна делегация ще посети Сретенския манастир, който се намира в центъра на Москва и ще се срещне с неговия наместник архимандрит Тихон (Шевкунов) и прочутата Киево-Печорска лавра с Киевската духовна академия и семинария, където ще се срещне с ректора Борисополския митрополит Антоний и с наместника на Киево-Печерската лавра Вишгородский и Чернобилский митрополит Павел.

 

Основаването на Сретенския манастир е свързано с личността на св. Киприян, митрополит Киевски и Московски, който е българин по произход от прочутия Търновския род Цамблак. Той е духовен син на св. Теодосий Търновски и духовен брат на св. Евтимий патриарх Търновски. По заръка на св. Киприян чудотворната Владимирска икона на Пресвета Богородица (според преданието  рисувана от св. апостол и евангелист Лука) била донесена в Москва, за да избави Московското княжество от нашествието на монголите. На мястото, където населението на Москва посрещнало след тридневен пост и молитва чудотворната икона и бил отслужен Молебен за избавление от нашествениците, бил издигнат Сретенския манастир (от сл. "сретение" - среща), който днес попада в центъра на многомилионния град.