126925.p Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ЛИТИЙНОТО ШЕСТВИЕ С МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ САРОВСКИ ОТ ДИВЕЕВО В САРОВНа 29 юли в Серафимо-Дивеевския девически манастир „Св. Троица” започнаха тържествата по повод 110-годишнината от канонизирането на преп. Серафим Саровски, което ще бъде отбелязано на 1 август.

 

Сутринта в съборния манастирски храм „Св. Троица” Нижгородско-Арзамаският митрополит Георгий отслужи Божествена литургия. В този храм пребивава постоянно раката с мощите на преподобни Серафим Саровски.

След края на богослужението започна литийно шествие с мощите на преподобния в град Саров. Раката беше поставена на носилка – точно копие на използваните по време на канонизацията на преп. Серафим през 1903 г., когато в тържествата участвал руският император Николай II.

Преди началото на литийното шествие Негово Високопреосвещенство отслужи в Троицкия събор молебен за всяко добро дело. Обръщайки се към участниците в литийното шествие, архиереят каза, че той се прави, за да бъде и гр. Саров благословен с благодатта на преп. Серафим Саровски. Архипастирът изрази надежда, че в Саров към светите мощи ще се стекат голям брой жители на града, както това е станало през 2003 г., когато беше отпразнувана 100-годишнината от канонизацията на преподобни Серафим Саровски.

Литийното шествие, в което участват близо 1000 души, ще пристигне в Саров вечерта. Участниците му ще спрат в селата Яковлевка, Хвощи и Цигановка, съобщава прес-службата на Нижгородска митрополия.


126924.p Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ЛИТИЙНОТО ШЕСТВИЕ С МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ САРОВСКИ ОТ ДИВЕЕВО В САРОВ