139689.p Всемирното Православие - ФИЛМ ЗА СВ. ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) ПОЛУЧИ ДВЕ ГЛАВНИ НАГРАДИ НА КИНОФЕСТИВАЛА «ПОКРОВ» Украинско-белоруският филм «Лука», в чийто основен сюжет е драматичната съдба на великия хирург и свещенослужител В. Ф. Войно-Ясенецки (св. Лука), получи две главни награди на XI международен кинофестивал «Покров», съобщава Правмир.

Филмът «Лука» получи главната награда на кинофорума в основния конкурс за игрално кино, а изпълнителят на главната роля на Лука в зрелите му години - Виталий Безруков – беше признат за най-добър актьор.

Световната премиера на филма «Лука» се състоя на 14 октомври на тържествена церемония, на която бяха обявени победителите на кинофестивала в Киев. Изпълнителите на главните роли Андрей Саминин, Екатерина Гусева, Виталий Безруков и Алексей Шевченков представиха филма пред украинската публика. Те разказаха колко вълнуващо и отговорно е да бъдат пресъздадени достоверни образи на реално съществуващи известни герои, още повече ако става дума за жизнения път на един от най-известните и почитани канонизирани светци както на територията на ОНД (Общност на независимите държави), така и в чужбина.

«Не е лесно да се играе ролята на свещеник, още повече на Светец… На един от кадрите чекистът от НКВД действително ме удря в челюстта. За тази роля отслабнах с 20 кг. Да се предаде целият драматизъм на живота на свети Лука е много сложна задача е. Затова разбирах каква отговорност поемам», — разказва актьорът Виталий Безруков.

Филмът беше завършен едва преди месец, а работата продължи около три години, с подкрепата на Държавната украинска агенция за киното и Министерство на културата на Република Беларус.

По думите на главния продуцент на филма Олег Ситник, в скоро време филмът ще участва в авторитетни кинофестивали в Русия, Гърция, Беларус и Италия, а през 2014 г. ще бъде пуснат по кината.