159884.p.jpg?0 Всемирното Православие - ВОЛОКОЛАМСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН ОТСЛУЖИ СВ. БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВАТОПЕДСКИЯ МАНАСТИР На 14 февруари 2014 г. председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, който е на поклонническо пътуване на Атон, посети манастира Ватопед. В храма на св. обител владиката и съпровождащите го лица се поклониха пред Пояса на Пресвета Богородица, чудотворните икони на Небесната Царица «Отрада и утешение» и «Всецарица» и пред честните глави на св. Григорий Богослов и Йоан Златоуст, съобщава Патриархия.ru.

 

Преди празничното бдение гостите били приети от игумена на манастира архимандрит Ефрем, който разказал за последните събития в манастирския живот. Игуменът обърнал особено внимание на положителните промени в живота на Руската православна църква, свързани с увеличаване броя на епархиите ?. По време на разговора бил повдигнат и въпросът за положението на християните в Сирия.

На 15 февруари, на Сретение Господне (на Света Гора служат по стар стил – б.пр.) Волоколамският митрополит Иларион отслужил празничната Божествена литургия в съслужение със Зихнийския и Неврокопийски митрополит Йеротей (Гръцка православна църква), архимандрит Ефрем и братята от манастира в свещен сан.

След края на службата, както повелява уставът на св. обител, на трапезата бил отслужен чинът „Панагия”. Митрополит Иларион се обърнал към братята от манастира с думи на приветствие и назидание.

В същия ден игуменът на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем получил международната награда «Вяра и вярност», учредена от фондация „Св. Андрей Първозвани”.

Митрополит Иларион разказал за дейността на фондацията, подчертавайки историческото значение на донасянето на светинята на Ватопед - Пояса на Пресвета Богородица – в пределите на Руската православна църква, осъществено със съдействие на фондацията.