ukraine Всемирното Православие - ВЯРВАЩИТЕ ОХРАНЯВАТ КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРАКИЕВ. Както съобщава „Православие в Украине" на страницата на Евромайдан във фейсбук на 22 февруари се появи съобщение с призив към активистите да се „предотврати масовият износ на ценности от Лаврата в Русия". По-нататък в призива се казва: „да не допуснем посегателства от страна на Московския патриархат да ограби Киево-Печерската Лавра и да изнесе от тук църковни ценности и светини в Русия"; в съобщението също се отбелязва: „Киевският патриархат призовава украинците да попречат на това".

Съдейки по написаното, зад провокация стоят представителите на разколническата „Украинска православна църква – Киевски патриархат", които от много време се стремят да превземат Лаврата.

Едновременно с това главата на пресслужбата на УПЦ Василий Анисимов предаде, че към Лаврата се отправят протестиращи от площад „Независимост" съобщава ИТАР-ТАСС.
Съгласно съобщение в портала „Православие в Украине" още „в 0.30 часа, в неделя, 23 февруари, в профила на Евромайнд бе обявено, че никакви ценности не се изнасят от Лаврата, всичко е спокойно, там дежурят активисти и не е необходимо никой повече да идва тук.

Активистите от Евромайнд също помолиха никой да не си позволява да дезинформира хората, да се разпространяват слухове и да не се създава напрежение.
От радикалното движение „Десен сектор" също заявиха, че никога не са имали намерение да щурмуват храмове на УПЦ (Московски Патриархат), а слуховете на тази тема нарекли „провокация".

Сутринта на 23 февруари, неделя, св. Литургия в Успенския събор на Киево-Печерската Лавра бе възглавена от Борисполския и Броварски митрополит Антоний. След отпуста бе прочетено посланието на Патриарх Кирил към клира и миряните на Руската православна църква във връзка със събитията в Украйна, съобщава сайтът „Православие в Украине".

В неделния ден бе отслужен молебен за умножаване на любовта и изкореняване на всяка ненавист и злоба и четене акатиста на всички преподобни Киево-Печерски отци. Молебното пеене извърши Боярски епископ Теодосий, Ирпенски епископ Климент, Василковски епископ Николай в съслужение с братята от Киево-Печерската лавра. На богослужението молитвено присъстваха преподавателите и студентите от Киевските духовни училища во главе с ректора на Киевската духовна академия и семинария. Тези молитвени последования с благословението на митрополит Владимир се извършваха регулярно през целия ден в Киево-Печерската Лавра.