photo%203 Всемирното Православие - ПРИКЛЮЧИ ПЪРВИЯТ РАБОТЕН ДЕН НА ПОДГОТВИТЕЛНАТА КОМИСИЯ ВЪВ ФЕНЕРДнес, 4 Март 2014 г., в приемния салон на Константинополската Вселенска патриаршия, по покана на Константинополския и Вселенски патриарх Вартоломей, се откри среща на Подготвителната комисия за изработване на програма за предстоящата среща (Синаксис, Съвещание) на предстоятелите на Поместните православни църкви, която ще се проведе от 6 до 8 март 2014 г. в седалището на Патриаршията във Фенер (Истанбул).

В Комисията взеха участие представители на Вселенската патриаршия, възглавени от Пергамски митр. Йоан; Александрийската патриаршия – на Гвинея митр. Георгий; Антиохийската патриаршия – на Буенос Айрес митр. Силуан; Йерусалимската патриаршия – архиеп. Антидонски Нектарий; Руска патриаршия, възглавени от Волоколамски митр. Иларион; Сръбска патриаршия, възглавени от Черногорски и Приморски митр. Амфилохий; Румънска патриаршия, възглавени от Търговищкия митр. Нифон; Българска патриаршия – Стобийски еп. Наум; Грузинска патриаршия, възглавени от Зугдидски и Цаишски митр. Герасим; Кипърска архиепископия – на Пафос митр. Георгий; Гръцка архиепископия – Месинийски митр. Хризостом; Полска църква – еп. Георгий; Албанска архиепископия – Корчански митр. Йоан.

Заседанието бе открито и председателствано от Пергамския митрополит Йоан, който в своето приветствие очерта и основните теми, с които ще се занимава комисията. Първо - изработване текст на послание на предстоятелите, което да се гласува от тях на заседанията на Събор; и второ - изработване програма на самата среща.

Митрополит Йоан призова всички представители да се изкажат по поставените от него въпроси, което те сториха по реда на диптисите на Църквата. След изказванията всички се обединиха около няколко основни теми:

1. Състоянието на православните църкви по света; гонението на православните християни в Близкия Изток и Африка и съхранението на християнството в тези региони; изоставянето на християнските принципи в съвременното западно общество; последиците за Църквата от последните събития в Украйна; въпроси свързани с биоетиката – трансплантация на органи, сурогатно майчинство, както и някои социални въпроси.

2. Относно Събора на предстоятелите на Православните църкви всички участници се обединиха около предложението за създаване на работна група, която да изготви текст на послание, засвидетелстващо единството на Православните църкви в сегашните времена на изпитания за православните християни по целия свят. В тази работна група влизат Пергамският митрополит Йоан - Константинополска патриаршия, митрополитът на Буенос Айрес Силуан - Антиохийската патриаршия, митрополитът на Търговище Нифон - Румънската патриаршия, Месинийският митрополит Хризостом – Еладска архиепископия, прот. Николай Балашов - Руска патриаршия и прот. Гайо Гаич - Сръбската патриаршия.

Утре, 5 март Комисията продължава своята работа.