162478.p Всемирното Православие - КРАЛЯТ НА БЕЛГИЯ ПОДПИСА ЗАКОНА ЗА ЕВТАНАЗИЯТА НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ Белгийският крал Филип

Кралят на Белгия Филип подписа закона за евтаназията на непълнолетни, предаде ИТАР-ТАСС.

Практиката на евтаназия в Белгия се подкрепя от 75% от населението.

Малко преди подписването испанската фондация Citizen Go събра и предаде на белгийския монарх подписите на повече от 200 хиляди граждани от 20 страни, в това число на близо 5 хиляди белгийци, с молба да не подписва закона за евтаназия на непълнолетни.

 

Според подписалите петицията, одобреният преди това документ от Белгийския парламент е "най-страшният закон за евтаназия в света".

На 13 февруари т.г. с гласовете на повечето депутати от долната палата на Белгийския парламент беше приет законът за евтаназията на непълнолетни. Той предвижда правото им при условие на съгласие на родителите или правото на самите родители в случая, когато детето не е в състояние за подаде молба за евтаназия. Тези молби могат да бъдат удовлетворени само при условие, че детето страда от нелечими заболявания и „изпитва постоянни физически или душевни страдания", които "не могат да бъдат облекчени”. Освен това е необходимо и потвърждение на психолог, че детето "напълно осъзнава последствията от това решение".

Съгласно неотдавна проведена анкета за общественото мнение, практиката на евтаназия в Белгия, при условията на щателен медицински контрол над нея, се поддържа от 75% от населението.Сн.:EPA/JULIEN WARNAND


Брюксел, 3 март 2014 г.