163500.p Всемирното Православие - ОСВОБОДЕНИТЕ МОНАХИНИ СЕ ВРЪЩАТ В СИРИЯ Отвлечените монахини на сирийско-ливанската граница след 9-часово пътуване. 10 март 2014 г. (AFP PHOTO / Louai Beshara)

Тринайсет ливански и сирийски монахини, отвлечени през декември 2013 г. от бунтовниците на ан-Нусра от манастира „Св. равноапостолна Текла” в Маалюля, бяха освободени на 9 март и сега се връщат обратно в Сирия, съобщава Russia Today.

Монахините пристигнали на КПП в село Дждейда Ябус на сирийско-ливанската граница късно вечерта в неделя.

Преди това Главното управление по обща безопасност потвърдило, че православните монахини са били освободени и предадени на военните на територията на Ливан.

Монахините били предадени в село Ерсал в Западен Ливан в началото на седмицата, съобщи в неделя Reuters.

«Успехът на сирийската армия в Ябруда спомогна за този процес», - казал пред журналисти митрополит Лука (Хури), посрещайки монахините на границата.

Не е съвсем ясно защо монахините са били освободени именно сега.

По-рано беше съобщено, че в замяна на монахините «ан-Нусра» искала освобождаването на 500 от бунтовниците.

Правозащитната организация Syrian оbservatory for human rights, както и източник от средите на бунтовниците съобщават, че монахините били освободени в замяна на няколко десетки жени. «Част от сделката било освобождаването на 138 жени от затворите на Асад», - предава Reuters.

По сведения на ТV канала "Ал-Маядин", сирийските власти пуснали от затвора съпругата на един от лидерите на екстремистката групировка "Джебхат ан-нусра" Саджи ад- Дулейми. Тя била докарана заедно с четирите си деца в ливанския пограничен град Ерсал. За това съобщава ИТАР-ТАСС.

Игуменията на манастира Пелагия съобщила, че всичките 16 сестри, които били отвлечени в Маалюля, са освободени, съобщава ИТАР-ТАСС. "Много сме уморени и след като отдъхнем, ще отговорим на въпросите ви”, - обещала тя на журналистите. На свой ред митрополит Лука посочил, че в на 10 март в катедралния храм „Марьямия” в Дамаск ще бъде отслужен благодарствен молебен по случай спасението на маалюлските монахини, прекарали почти 100 дни в плен.

 

163502.p Всемирното Православие - ОСВОБОДЕНИТЕ МОНАХИНИ СЕ ВРЪЩАТ В СИРИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дждейда Ябус, 10 март 2014 г.