163635.p Всемирното Православие - СВEТИ ЛУКА КРИМСКИ ИЗЛЕКУВА ГРЪЦКО МОМЧЕ

В петък, 7 март 2014 г. в Аргос (гръцки град в област Пелопонес – б.пр.) били донесени мощите на св. Лука, лекар и архиепископ Симферополски и Кримски. Светинята била поставена за поклонение на вярващите в катедралния храм „Св. Петър”. Освен това в храма се намирали и други вещи, принадлежащи на св. Лука, също оставени за поклонение, съобщава агенция Romfea.

Мощите на светителя били посрещнати в двора на храма от митрополита на Арголида - Нектарий, в съслужение със свещеници от града и в присъствието на вярващ народ, събрал се тук от целия град и региона. Митрополитът въвел в храма „Св. Петър” родителите на изцереното момче - Георги Сели и Панайотиса Кинди.

В края на службата митрополитът извел пред всички събрали се момчето, чиято пострадала при авария ръка светецът излекувал по чудесен начин. Какво се случило?

Детето от малко свирело на пиано. На 10-годишна възраст то наранило сериозно два пръста на дясната си ръка. Лекарите обяснили на бащата и майката, че в дадения случай медицината е безсилна, и че момчето вече никога няма да може да свири на пиано. Когато родителите научили за светителя Лука и за чудесата, които стават по неговите молитви, те веднага тръгнали със сина си за Симферопол.

Там, на гроба на архипастира, те молили светия лекар да излекува детето им. След няколко дни пръстите на ръката се прибрали, сякаш никога не са били наранявани.

 


163638.p Всемирното Православие - СВEТИ ЛУКА КРИМСКИ ИЗЛЕКУВА ГРЪЦКО МОМЧЕ


 


Посрещане на мощите на св. Лука Кримски в гр. Аргос

 

 

 

 

 

 

163637.p Всемирното Православие - СВEТИ ЛУКА КРИМСКИ ИЗЛЕКУВА ГРЪЦКО МОМЧЕ

 

 

Св. Лука Кримски (1877 - 1961 г.) сред народа

 

 

 

 

 

 

 

Превод от гръцки език: Константин Норкин

Превод от руски език: Василка Нанева

Арголида, 11 март 2014 г.