170734.p Всемирното Православие - В ЕСТОНИЯ БЯХА ДОНЕСЕНИ МОЩИ НА ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ САРОВСКИ Както съобщава електронният портал „Балтия”, на 26 април във Възкресенския катедрален храм на пограничния с Русия естонски град Нарва вярващите са посрещнали православна светиня – частица от мощите на преподобни Серафим Саровски.

 

Ковчежето със светинята е донесена в Естония от Троицкия съборен храм на Серафимо-Дивеевския манастир. При тържественото посрещане на светинята са се стекли голямо множество хора. Молебенът пред ковчежето с частицата от мощите на преп. Серафима е бил възглавен от Нарвския и Причудски епископ Лазар.

В ковчежето освен частичката от св. мощи се намират още кичур от косата и броеницата на преподобния, както и парче от камъка, върху който светият старец се е молил хиляда дни и нощи.

Обръщайки се към събралия се в катедралата народ, владиката Лазар казал: "Нека по молитвите на батюшка Серафим Саровски, чудотвореца, Бог да изцели вашите недъзи, душевни и телесни болести, да ви даде добро здраве и благодатно състояние. Както той е обичал винаги да казва: "Радост моя! Христос Воскресе!".

Светинята ще остане в катедралния храм на гр. Нарва три дни.