4 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯЗапочна мирното посещение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при Руската православна църква. На 23 май в 17:00 ч. Светейшият ни патриарх пристигна на летище «Внуково-3», където бе посрещнат от Крутитски и Каломински митрополит Ювеналий, Волоколамски митрополит Иларион – председател на Външно-църковния отдел при РПЦ, Воскресенски еп. Сава – игумен на Новоспаския манастир в Москва, пръв заместник на управляващия делата на РПЦ, който ще съпровожда българската църковна делегация през целия ? престой. 

 

Сред посрещачите бяха още архимандрит Теоктист – представител на БПЦ при РПЦ, архимандрит Филип – представител на РПЦ при БПЦ и духовенство на Москва. От страна на Посолството на Р България в Руската федерация, Москва: извънреден и пълномощен посланик Бойко Коцев, пълномощен министър Цветан Ночев и първи секретар Василка Кехайова.

След кратък дружески разговор във ВИП-залата на летището делегацията се отправи към Патриаршеската резиденция в Даниловския манастир, където ги чакаше Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Той лично посрещна патриарх Неофит.

Малкох по-късно Българският патриарх отслужи кратък молебен в параклиса „Всички светии просияли на руска земя”, намиращ се в резиденцията. След края на молебена двамата патриарси си размениха приветствия.

Патриарх Кирил приветства своя гост с "добре дошъл в Москва - един град, който Вие, Ваше Светейшество обичате е който Ви отвръща с ответна любов". Като припомни звената, които свързват двете Църкви и народи и цитира апостола, че "Любовта никога не отпада", патриарх Кирил подчерта, че и единството и взаимната любов между двете сестри православни църкви - Българската и Руската - никога няма да отпаднат.

Патриарх Неофит се обърна към патриарх Кирил и присъстващите архиереи и свещенството с думите: „Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, всечестни отци, братя и сестри, Христос воскресе! В дните, когато Църквата продължава да живее с нечуваната вест за Христовото Възкресение, моята радост е още по-голяма, стъпвайки на благословената руска земя за мирно посещение при обичната Московска Патриаршия – в качеството ми на Предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Благодаря на Бога за предоставената ми възможност още веднъж да засвидетелствам не само личната си съпричастност и привързаност към свещеноначалието и благочестивото паство на тази славна църква, но също и здравите духовни и културни връзки на братските ни славянски народи. Ето защо, от дълбините на сърцето си и аз днес ще възкликна, заедно с псалмопевеца: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! … Защото там Господ изрече благоволение и живот навеки” (Пс. 132:1, 3).

Убеден съм още и в ползата от предстоящите срещи и разговори в дните на това мое мирно посещение, така щото, освен неговия традиционен характер, то да бъде още и нов принос към задълбочаването на нашите многолетни братолюбиви отношения и на общото ни свидетелство пред света за Възкръсналия Господ.

Живеем в усилни дни, изправени пред различни предизвикателства, поради което необходимостта от единство и единомислие в решаването на поставените ни от съвремието задачи е още по-голяма. Повереното ни от Господа паство, а и целият свят повече от когато и да било имат нужда от чистото и здраво евангелско слово и наставление, от думи на утеха и надежда.

С тези мисли и чувства, с Божия мир в сърцето и душата си идвам днес при вас, Ваше Светейшество, вярвайки, че там, където са събрани двама или трима в името Господне, там посред тях е и Сам Господ (Мат. 18:20)!

Божият мир и радостта във Възкръсналия Господ да бъдат с всички нас!”

На 24 май – ден в който Руската православна църква чества светите братя Кирил и Методий и Ден на славянската писменост и култура - двамата предстоятели на Руската и Българската православни църкви – Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, който чества и своя имен ден, и Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит - отслужиха празничната света Литургия в катедралния храм „Христос Спасител” в Москва.

В съслужението, заедно с десетките архиереи и свещенослужители взеха участие и членовете на българската църковна делегация: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, архим. Дионисий, нач. Отдел „Богослужебен” при Св. Синод на БПЦ и дякон Иван Петков.

За да уважат предстоятеля на РПЦ патриарх Кирил за личния му празник, свои представители на празничната богослужба бяха изпратили и Константинополската патриаршия, Александрийската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Йерусалимската патриаршия, Гръцката православна църква, както и Православната църква на Чешките земи и Словакия и Православната църква в Америка.

След Литургията бе отслужен Благодарствен молебен за празнуващия днес своя имен ден патриарх Кирил.

След богослужението патриарх Неофит поздрави своя домакин от името на Светия Синод на БПЦ със следите думи: „ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, Христос воскресе! В този празничен ден – след като заедно отслужихме Божествената св. Литургия – се обръщам към Вас, Ваше Светейшество, възлюбени в Господа брате, като Ви моля да приемете, лично от мое име и от името на Св. Синод и на църковното изпълнение на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия нашите най-сърдечни благопожелания по повод деня на Вашия небесен покровител, просветителя на славянския род св. Константин-Кирил Философ!

Името, което сте приели в монашеския постриг не е случайно. То е осветено от именити ревнители на Божията правда, както и от онзи, който, заедно със своя брат св. Методий, най-много се потруди за това, щото светлината на Евангелието да достигне и до рода на славяните, и когото в дълбока почит и благодарност Църквата прослави като равноапостолен.

Преди Възнесението си Христос завеща на Своите ученици да просветят всички народи (Мат. 28:19), изпращайки ги на проповед дори до най-отдалечените кътчета на Божия свят, като ги призовава по този начин, а заедно с тях и последователите Си от всички времена, към апостолство, към благовестие за Възкресението Господне „докле дойде Той” (1 Кор. 11:26). Верни на този завет и на тази Божествена заповед, нашите предци полагаха неуморни усилия за Евангелската просвета на народите и за приобщаването им в спасителното лоно на Църквата Христова. Особено в това дело се отличи св. Руска православна църква, чийто мисии достигнаха дори до Япония и Аляска. Тя и днес продължава усърдно да сее семената на Благата вест сред онези, които жадуват за словото Господне.

Виждайки прочее ревността и на Ваше Светейшество в делото на благовестието, присъединяваме в този празничен ден и нашите молитви към Всеподателя Бога – да Ви дарува крепко здраве, изобилие от духовни и телесни сили за още по-успешно следене пътя на нелекото Ви и отговорно, но спасително служение в полза на светата Църква, за прослава на Христовото име сред човеците! Нека Божията десница Ви укрепва във всяко Ваше добро начинание и Божието благоволение никога да не се отдалечава от Вас и от повереното Ви от Господа паство! Честит имен ден, Ваше Светейшество!”

За спомен от този ден и мирното си посещение в Русия патриарх Кирил подари на Светейшия патриарх Неофит икона на св. преп. Серигий Радонежски и панагия изработени по повод 700-годишнината на светеца.

Светейшият патриарх Неофит поднесе в дар на патриарх Кирил копие на обкова на прочутото Черепишко четвероевангелие, архиерейски епитрахил и омофор и патриаршески посох – копие на посоха на Българския патриарх Кирил.

Поздравителни адреси към патриарх Кирил поднесоха и Черновицки и Буковински митрополит Онуфрий от името на Светия Синод на РПЦ и му поднесе копие на кукола на Руския патриарх Тихон. „Искам да Ви благодаря за духовната подкрепа и за живото съучастие в изпитанията, които днес преживява нашата Украинска земя - каза още митрополит Онуфрий – Зная, че приемате нашите скърби като свои. … Благодарим Ви за Вашите молитви, за духовната Ви подкрепа и вярваме, че Вашите молитви ще ни помогнат да претърпим тези изпитания както подобава на християни: без да пречупваме духом в тези скърби и изкушения, и Господ ще обърне нашите скърби в радост.”

Като благодари на всички, които в този ден са дошли в катедралния храм, за да се помолят заедно с него, патриарх Кирил се обърна към патриарх Неофит с думите: „особено благодаря на Вас, Ваше Светейшество, че избрахте именно този ден, за да осъществите официалната си визита в РПЦ. Действително, светите равноапостолни Кирил и Методий стоят в основата на християнизацията на славянските народи, чрез тях и ние и вие, а и всички славянски народи, получихме възможност да се докоснем до Словото Божие, да навлезем в дивия духовен свят на християнството. Това външно се проявява в богатата ни култура и здравата нравствена ценностна система, която не могат да разклатят никакви сили в този свят, защото ценностите заложени от Самия Господ и Спасител в Църквата, в народа Му, ценностите станали достояние на много народи, в това число и на славянските, чрез проповедта на светите равноапостолни Кирил и Методий, са непобедими.”

По късно в трапезарията в криптата на катедралния храм „Христос Спасител” бе даден тържествен прием на който специален гост бе Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По време на приема патриарх Неофит отново поздрави светейшия патриарх Кирил и му поднесе в дар голяма икона на св. Евтимий, патриарх Търновски и св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, държащи заедно Евангелието.

 

 

 

411 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 


40 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

P5240027%20(300x225) Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P5240030%20(300x225) Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P5240040%20(300x225) Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P5240043%20(300x225) Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

timthumb.php%20(298x168) Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

27 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

44 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

35 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

37 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

46 Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ВТОРОТО МИРНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: bg-patriarchia.bg, http://podvorie-sofia.ru