P5280494(2)%20(300x225) Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ

В първия ден след пристигането си в Санкт Петербург Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация посети „Свето-Троицката Александро-Невска” лавра, където се съхраняват мощите на св. Александър Невски. След като бе посрещнат тържествено на входа на съборния храм от многочислено духовенство начело с наместника на лаврата епископ Кронщадски Назарий, патриарх Неофит се поклони на мощите на св. Александър Невски, както и в олтара на храма.

 

В своето приветствие към Българския патриарх еп. Назарий изтъкна необходимостта да продължим добрата традиция на многолетните ползотворни братски взаимоотношения между двете църкви и народи, като се възползваме от новите условия и възможности. Той изрази надежда, че това историческо посещение на патриарх Неофит в Санкт Петербург и в „Свето-Троицката Александро-Невска” лавра ще направи тези братски взаимоотношения още по-оживени и широки и откритите с тази визита врати ще останат широко отворени за духовенството и миряните от Руската и Българската православни църкви. В памет от този ден еп. Назарий подари на Негово Светейшество икона на св. Александър Невски и панагия с ангел, който държи иконата на Пресвета Богородица Скоропослушница, която се съхранява в този храм, с пожеланието, когато я слага на гърдите си, да си спомня за тях – монасите от „Свето-Троицката Александро-Невска” лавра – подвизаващи се в центъра на многомилионния Сакт Петербург - и да ги споменава в молитвите си.

В отговор Светейшия патриарх Неофит сподели дълбокото си и молитвено вълнение да застане пред мощите на св. Александър Невски – небесен покровител и на патриаршеската катедрала в София - и чудотворната икона Пресвета Богородица Скоропослушница. Благодари за топлото посрещане и вниманието към него и придружаващите го лица. Той разказа как преди 90 години е построен в София храм-паметникът, носещ името на светеца покровител и вдъхновител на император Александър Втори – освободителя на българския народ от турско иго. Патриарх Неофит каза още, че ПКСХП „Св. Александър Невски”, който се намира в сърцето на нашата столица, е емблематичен за София и България, че в него се случват всички значими за нашата църква събития, като възпяваме достойния син на св. Рус и благодари за частицата от мощите на св. Александър Невски, която по решение на св. Синод на Руската православна църква бе дарена на Българската православна църква, и която се съхранява в едноименния софийски храм.

От там българската църковна делегация начело със Светейшия патриарх Неофит се отправи към


САНКТ-ПЕТЕРБУРГСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ И СЕМИНАРИЯ


С огромна радост и вълнение преподаватели и учащи се в Санкт-Петербургската духовна академия и семинария начело с ректора Негово Високопреосвещенство Петерхофски архиепископ Амвросий посрещнаха българската делегация в сградата на академията, в която са се обучавали над 300 студенти от България, в това число архиереи на БПЦ. В академичния храм „Св. Йоан Богослов” ректорът архиеп. Амвросий приветства предстоятеля на БПЦ и проследи силните и многогодишни връзки между оглавяваната от него днес духовна академия и Българската православна църква. Като засвидетелства своето и на преподавателския екип уважение към светейшия ни патриарх, архиеп. Амросий му връчи диплом, удостоверяващ почетното звание „доктор хонорис кауза” с което Санкт-Петербургската духовна академия удостоява Патриарх Неофит.

Като благодари за вниманието и за високата чест, която му оказват с това звание, патриарх Неофит се обърна към високопреосвещения ректор и присъстващите архиереи, йереи, преподаватели и студенти с думите: „Радостен съм да имам възможността, в рамките на това мое мирно посещение на братската Московска патриаршия, да посетя още една от така великите и славни руски духовни школи, с която ни свързват здрави вековни връзки и сътрудничество на полето на духовното и богословско образование – на това свещено дело на Църквата, нуждата от което става все по-насъщна в разгара на преживяваната от целия свят, и в частност от нашите православни страни и народи, дълбока духовна и ценностна криза, свързана с повсеместно ширещото се безверие и секулазирация.

Основана преди почти три столетия при Свято-Троицката Александро-Невска лавра, Санкт-Петербургската духовна академия даде образование и духовно израстване на множество мои сънародници, отдали наученото тук за изграждането на Българската православна църква и на Българската държава. Нещо повече – макар и по стечение на трагични за Руската православна църква обстоятелства, тя даде на нашето православно богословие и още по-скъп дар – основателя на православната библеистика в България, приснопаметния проф. Николай Никанорович Глубоковски. Колосална личност, която и до днес българското православно богословие помни с най-топли синовни чувства – професорът и преподавателят, издигнал може би най-много от всички международния авторитет на основания през 1923 г. Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. С особено задоволство мога да констатирам, че и днес паметта за проф. Николай Никанорович е жива и в Русия, и в България, свидетелство за което са съвместните усилия на български и руски богослови в изследването на неговия живот, дейност и богословско творчество.

Не на последно място не мога да не подчертая и общото небесно застъпничество на княза-светец благоверния Александър Невски – небесен покровител както на вашата славна висша духовна и богословска школа, така и на нашата Патриаршеска катедрала, ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, издигнат в моята престолна София в памет на подвига и на братската саможертва на хилядите православни руски воини, дали живота си за освобождението на моя народ от вековното иноверно иго.

Духовно радвайки се на тези здрави, продължаващи се и до днес братски връзки, сърдечно пожелавам на всички вас, обучаващи и обучаващи се в Санкт-Петербургската духовна академия, още повече ревност в преподаването и усвояването на божествената наука и още по-големи успехи в ежедневното съграждане на Църквата, която за всички нас е единственият сигурен „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 23:15)!

Божието благословение и застъпничеството на нашите общи предци и небесни покровители да бъдат с всички нас!”

Патриарх Неофит поднесе в дар на академията икона на „Света София - Премъдрост Божия” с пожелание Бог да ги укрепява и освещава в трудовете по усвояване на богословските науки, компакт-диск „Живот и песнопение“ с песнопения в изпълнение на патриарх Неофит, двутомника „Сборник неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници” съставени от прот. Йоан Карамихалев.

В памет от това историческо посещение на Българския патриарх в Санкт-Петербургската духовна академия и семинария ректорът подари на патриарх Неофит икона на покровителя на Санкт-Петербургската духовна школа св. Йоан Богослов.

Традициите на това учебно заведение - сформирано през ХІХ век, в периода на най-големия разцвет на руското богословие – стават основа за неговото възраждане и разцвет в средата на ХХ в. В тази академия получават духовно образование не само много клирици на Руската православна църква, но и видни представители на другите православни църкви: ревностни архиереи, самоотвержени пастири и известни богослови, в това число архиереи на БПЦ и преподаватели в нашите богословски школи. В наше време Санкт-Петербургската духовна академия продължава да бъде важен научно-богословски център.

В рамките на официалната си програма на мирното посещение в Руската православна църква Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация в състав: Видиски митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, архим. Дионисий – нач. отдел „Богослужебен” и Александра Карамихалева – нач. отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, началникът на кабинета на Българския патриарх Теодир Ататанасом и дякон Иван Петков, посетиха


ЙОАНОВСКИЯ ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР В САНКТ ПЕТЕРБУРГ


Манастирът е основан от прочутия и много почитан, както в Русия, така и в България и целия православен свят свети Йоан Кронщадски и е посветен на неговият небесен закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец.

В храма, носещ името на Рилския подвижник, където е служил св. Йоан Кронщадски, патриарх Неофит благодари сърдечно на игуменията и сестрите от обителта, че пазят паметта за св. Йоан и го почитат. „Особен трепет и вълнение изпитваме днес, когато се намираме в манастира, посветен на закрилника и покровителя на българския народ преподобния наш отец Йоан, пустиножител Рилски чудотворец. – каза българският патриарх - Известно е, че Рилският подвижник станал първият южнославянски светец, в чест на когото е въздигнат храм в необятната руска земя. От XV век неговото име се споменава в много руски богослужебни книги. Св. Йоан Рилски е покровител на гр. Рилск, Курска област. Но почитта към българския светец особено се засилила след появата на светилника не само на Руската, но и на Вселенската Църква свети Йоан Кронщадски, чийто небесен покровител и пример за подражание бил преподобни Йоан Рилски.

В знак на своето дълбоко преклонение пред Рилския подвижник свети Йоан Кронщадски въздигнал този манастир.

Св. Йоан Рилски, както свидетелства неговият житиеписец св. патриарх Евтимий Търновски, е „образец на желаещите доброто и за ревнителите на добродетелта, понеже в него са събрани всички добродетели”. Той пребъдвал „винаги в страх от Господа”, благоугаждал Нему с пост и молитви, и бил „всецяло запленен в Божията любов, сякаш един от серафимите, горящ духом към Господа, своя Бог”.

Нека свързани в почитта си към преподобни Йоан Рилски и свети Йоан Кронщадски, нашите два братски славянски народа да пребъдват в единението на вярата и любовта, и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас.”.

След това патриарх Неофит и придружаващите го лица се поклониха на мощите на св. Йоан Кронщадски, които се покоят в подножието на храма.

За благословение и в памет от този ден патриарх Неофит дари на сестринството при Йоановския девически манастир икона на св. Йоан Рилски и картина, изобразяваща Дряновската св. обител.