177444.p Всемирното Православие - ПУБЛИКУВАН БЕШЕ ТОП-10 НА НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗА ХРИСТИЯНИТЕ ДЪРЖАВИ Международната християнска благотворителна организация «Open Doors» публикува топ-10 на страните с най-високо равнище на насилие спрямо християните. За периода от 1 ноември 2012 г. до 31 март 2014 г. списъкът се оглавява от Нигерия, съобщава Седмица.Ru.

 

Сред най-опасните за християните страни попадат още: Сирия, Египет, Централноафриканската Република, Мексико, Пакистан, Колумбия, Индия, Кения и Ирак. В 7 от 10-те държави главна причина за антихристиянско насилия е ислямският екстремизъм. Във всички страни за описания период са били разрушени 3641 църкви и други здания, принадлежащи на християните, и са регистрирани 13 120 други форми на насилие, в това число побои, отвличания, изнасилвания, принудителни бракове.

«Open Doors» публикува и топ-10 на страните, в които са убити най-много християни заради вярата, като изследваният период обхваща 17 месеца. На първо място е Нигерия (2073 мъченици), следват Сирия (1479), Централноафриканската Република (1115), Пакистан (228), Египет (147), Кения (85), Ирак (84), Мианмар (33), Судан (33) и Венецуела (26). В Нигерия, Сирия и Централноафриканската Република са били убити 85 % от всички загинали за вярата християни (5479). Средно за месец през изследвания период са били убивани 322 християни. По думите на изследователите, процентът на убийствата е всъщност доста по-висок. Наблюдателите са учудени, че в топ-10 през 2014 г. не попада Северна Корея. Ян Вермеер от «Open Doors» обяснява това с невъзможността да се приведат точни цифри. За публикуване на данните са използвани външни медии, интернет, както и работата на сътрудниците сред самите преследвани християни.

«Списъкът показва, че насилието по отношение на християните заради вярата се разпространява по цял свят: от Индия, африканските и близкоизточните страни, чак до Латинска Америка», заключава директорът на службата за изследвания Франц Веерман. «Латинска Америка винаги се е отличавала с високо ниво на корупция и насилнически бунтове. В контекста на високото ниво на насилие в обществото страдат и християните».