xkk0waqYRY4 Всемирното Православие - РОМАНЪТ «ЕЛЕНИТЕ» НА СВЕТЛОЗАР ИГОВ ВЕЧЕ И НА РУСКИ ЕЗИК

Съвместният проект «Нов български роман» на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература и Министерството на културата на България в лицето на Българския културен институт в Москва продължава своето развитие.

Току
-що излезе от печат четвъртата книга от серията романа на Светлозар Игов „Елените" (превод Зоя Карцева). Във връзка с това събитие в средата на юни в Москва пристига авторът на книгата, чиято презентация ще се състои на три знакови за руската столица места.
11 юни (сряда), 18.30 в Книжарница "Библио-Глобус" (зала № 8, 1 ниво), ще се проведе среща на писателя с читатели.

13 юни (петък), 16.00 в павилион "Форум" на Централния дом на художника ще се състои презентация на «Елените » в рамките на Московския международен  книжен фестивал.

Какво е накарало учения литературовед да се обърне към художествената проза, как е възникнал замисълът на книгата, как са се преплели в него въпроси от държавен характер с личните преживявания на героя, каква част от нея е автобиографична? Всички тези въпроси ще зададе на българския гост водещият на презентацията и завеждащ Редакционно-издателския отдел на Библиотеката за чуждестранна литература Юри Фридштейн.

14 юни (събота), в  12.00
в Дома-музей на М.Цветаева е планирана творческа среща на българския автор с московски критици, литератори, българисти и просто с ценители на качествената проза.


Участието на всички мероприятия е безплатно
при регистрация на ел. адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


***

Igov Всемирното Православие - РОМАНЪТ «ЕЛЕНИТЕ» НА СВЕТЛОЗАР ИГОВ ВЕЧЕ И НА РУСКИ ЕЗИКСветлозар Игов (р.1945) - учен, писател, преводач, професор в Пловдивския университет блестящ литературен критик. Има написани над тридесет научни монографии , сред които забранената за печат през 80-те години на миналия век «История на българската литература».

Романът «Елените» излиза през 1998 г., в бурните времена на обществени промени, преобърнали живота на много хора, в това число и на безименния герой на книгата. Неговият ръкопис изповед лежи в основата на повествованието - еклектично и фрагментарно, съответстващо на хаоса на заобикалящата го действителност.

Резонансът от излизането на романа „Елените" в българското общество бил необичайно силен, така както била силна съпричастността на всеки един човек към изобразените събития. Книгата вдъхновила известния български композитор Милко Коларов за създаване на музикалната композиция "Ранният край на лятото», премиерата на която се състояла през 2006 г. на Международния музикален фестивал във Варна.

В серията «Нов български роман» са включени произведения от различни поколения писатели, написани за последните двадесет години. Тези книги са носители на национални и чужди награди, преведени са на много езици.

През 2012-2013 г. в « Книжния център  Рудомино» бяха издадени романите на Теодора Димова «Майките» (превод Зоя Карцева), „Естествен роман" на Георги Господинов (превод Мария Ширяева) и триптихът на Анжел Вагенщайн «ХХ век. Изгнанници», включващ «Петокнижие Исааково» (превод Валентина Ярмилко), «Далеч от Толедо» (превод Наталия Нанкинова) и «Сбогом, Шанхай» (превод Сергей Бару).

 

 

 

Снимки: www.vk.com

www.slavistica.slovo.uni-plovdiv.bg